- impozitul datorat de persoanele fizice care au în proprietate clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă ce depășește 2,5 milioane lei (cota de 0,3% se va aplica la diferența dintre valoarea impozabilă și plafon);
- impozitul datorat de persoanele fizice și juridice care au în proprietate autoturisme a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (cota de 0,3% se va aplica la diferența dintre valoarea impozabilă și plafon).
1. Pentru mașinile luate în leasing, taxa pe lux va fi plătită de firma de leasing: „O întrebare care a venit zilele acestea a fost apropo de firmele de leasing - pentru mașinile acordate în leasing, cine plătește această taxă, firma de leasing sau utilizatorul? Să vedem dacă apar norme... Așa cum citim noi legea, ar plăti firma de leasing, pentru că, chiar dacă data de referință este data predării-primirii autoturismului, totuși legea spune că proprietarul este cel care calculează și plătește taxa. Doar dacă în norme vine legea să spună că proprietarul economic, nu proprietarul juridic plătește taxa.”
2. Va fi descurajată achiziția de mașini „pe firmă”: „Probabil că e mai interesant la nivelul companiilor, pentru că se introduc, tot la taxa pe lux, și autoturismele a căror valoare depășește 375.000 lei. Aici vor plăti atât persoanele fizice, dar și persoanele juridice - adică n-o să mai fiți stimulați să achiziționați pe companii mașini a căror valoare depășește această sumă. (...) Este acceași bază de impozitare ca la clădiri - o cotă de 0,3% aplicată pe diferența dintre valoarea mașinii și plafonul de 375.000 lei.”
3. Taxa pe lux va fi plătită în plus față de impozitele locale: „Taxa pe lux va fi o taxă care se va constitui la bugetul de stat, nu la bugetul local. Deci, rămânem în continuare cu impozitele locale pentru proprietăți și, în plus, pentru acele proprietăți care se califică pentru taxa pe lux, va trebui să se plătească taxa pe lux.”
4. Nu va fi necesară evaluarea clădirilor de către proprietari: „Să fiți liniștiți, cei care aveți multe proprietăți în familie care depășesc plafonul de 2,5 milioane lei, pentru că nu trebuie să vă faceți o evaluare, să o depuneți și așa mai departe. Practic, direcția de impozite și taxe locale are obligația să transmită la Fisc deciziile de impunere pentru toate proprietățile pe care noi le deținem și care depășesc valoarea de 2,5 milioane lei și taxa de 0,3% se va aplica la diferența dintre valoarea proprietăților, așa cum a declarat-o direcția locală, și pragul de 2,5 milioane lei. Deci, vom plăti impozitele locale plus această diferență.”
Atenție! Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Parlament, prin asumarea răspunderii de către Executiv, iar conform calendarului anunțat de premier în mai multe rânduri, dezbaterea, adoptarea și oficializarea măsurilor ar urma să se facă în septembrie 2023.