Termenele în care autoritățile publice pot răspunde cererilor sau petițiilor unui cetățean ar putea fi reduse de la 30 la 10 zile, dacă o propunere legislativă depusă la Senat va fi adoptată. Propunerea de modificare a Ordonanței 27/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor este fundamentată pe ideea că prevederile actului care reglementează în prezent această materie trebuie actualizate la realitățile tehnologice ale prezentului.
Expunerea de motive care prefațează propunerea arată că primăriile, consiliile județene, ministerele sau autoritățile aflate în subordinea acestora își desfășoară activitatea preponderent online, iar instituțiile publice au la îndemână posibilitatea digitalizării propriei activități, fapt care determină o scurtare semnificativă a timpului necesar prelucrării informațiilor solicitate de cetățeni, astfel încât soluționarea petițiilor ar urma să fie mult mai rapidă.
Astfel, conform modificărilor propuse, cetățenii vor primi răspuns la solicitări în termen de 10 zile de la înregistrarea petiției, iar autoritățile vor putea prelungi acest termen cu alte 10 zile. Propunerea legislativă conține și o derogare de la acest ultim termen, astfel încât răspunsul pentru cererile făcute de cetățeni în domeniul energiei și gazelor naturale sa poată fi amânat cu 15 zile. În cazul ambelor amânări, autoritățile vor fi obligate să notifice în prealabil petentul.
Conform actualelor prevederi, autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă petiționarilor în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiției, iar termenele de prelungire sunt de 15 zile pentru toate cererile, cu excepția celor din domeniile energiei și gazelor naturale, in cazul cărora amânarea este de 30 de zile.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea trebuie votată de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)