Premierul Tariceanu a vazut ieri partea plina a paharului
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE) reprezinta, pe termen lung, un pilon de sustinere a dezvoltarii economice, desi pe termen scurt deficitele bugetare ar putea fi in crestere si presiunile inflationiste mai numeroase, afirma analistii economici. "La fel ca si in cazul tarilor care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, impactul asupra economiei romanesti ar putea fi unul pozitiv in ceea ce priveste exporturile, investitiile straine directe si cresterea economica. Pe de alta parte, inflatia a consemnat, in aceste tari, o usoara crestere din cauza ajustarii unor preturi", a declarat, marti, pentru Mediafax, Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank Romania.El a completat ca, in cazul Romaniei, la efectele negative s-ar putea adauga cresterea deficitului bugetar ca urmare a platilor reprezentand contributia la bugetul Uniunii Europene si cofinantarea unor proiecte.
O interpretare apropiata are si Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, care anticipeaza ca ritmul de crestere a PIB se va mentine alert si dupa aderarea Romaniei la UE, de 5-5,6% in 2007, evolutie a indicatorului ce va fi insotita de majorarea deficitului bugetar. "Auspiciile economice sunt, in ansamblu, bune. Cresterea economica va continua. Pe de alta parte, ma astept la o crestere a deficitului bugetar anul viitor. Intelept ar fi sa nu se depaseasca insa nivelul de 2% din PIB. Surplusul necesar pentru plata contributiei Romaniei si pentru cofinantarea proiectelor ar trebui asigurat printr-o colectare mai buna a taxelor si impozitelor", a aratat Daianu. Referindu-se la preturile de consum, el a apreciat ca dezinflatia va continua, dar intr-un ritm mai lent. "Romania ar putea inregistra pusee inflationiste, cu efect de incetinire a dezinflatiei, nu de stopare. Nu cred ca se va inregistra o inversare de trend", a spus Daianu.
O garantie impotriva abuzurilor
Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, s-a referit atat la avantajele pe termen scurt pe care la aduce integrarea, cat si la efectele pozitive pe termen lung. "Aderarea la UE are un efect pe termen lung, si cred ca cel mai important este acela ca va duce la un potential mai mare de crestere pentru Romania. Pe termen scurt, avantajele sunt derivate din investitii directe, libera circulatiei a bunurilor si, intr-o mai mica masura, libera circulatie a fortei de munca", a apreciat Catu.
O alta consecinta benefica va fi monitorizarea suplimentara a Romaniei. "Va exista un mecanism de supraveghere suplimentar, dar si de control, o garantie cred eu impotriva abuzurilor, in special in ceea ce priveste politica de concurenta anti-trust si modul de utilizare a fondurilor structurale", a afirmat Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata. El considera ca masurile de salvgardare sunt actiuni firesti, fara intentie de penalizare, ci de ajutor. "Riscul cel mare este sa nu primim fondurile comunitare in domeniile respective, dar, paradoxal, asta inseamna si un efort bugetar mai mic de cofinantare", a spus Voinea.
Comentarii articol (0)