Propunerile Brexit: Până când se va putea circula liber către Marea Britanie
Studenții, sursa unor venituri ale Marii Britanii de 25 miliarde de lire, personalul înalt calificat și turiștii, vor fi singurii care vor continua să circule liber peste Canalul Mânecii. Circulația liberă se va sfârși la finele lui 2020, potrivit formei finale a propunerilor britanice, ce vor fi înaintate Uniunii Europene.
Guvernul britanic a prezentat joi, în parlament, detaliile planului său în ce priveşte relaţiile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, ce propune în primul rând o nouă uniune vamală cu blocul Celor 27, transmit AFP şi Reuters, informează Agerpres.ro.
Documentul, care are 98 de pagini, indică faptul că guvernul speră că Marea Britanie va menţine relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, în martie 2019.
Creditele în lei vor deveni din ce în ce mai scumpe
OTP Bank anticipează o creștere a Robor, dobânda interbancară ce stă la baza dobânzilor percepute de bănci la împrumuturile acordate în lei, până la nivelul de 4% în 2020.
Robor-ul la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, ar putea scădea spre finalul anului la 3,1%, dar ar putea creşte la 3,5%-3,6% anul viitor şi la 4% în 2020, a declarat joi analistul macroeconomic al OTP Bank România, Csaba Balint, potrivit News.ro.
Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35%, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).
Comisia Europeană ne prevede un deficit excesiv, mult peste prognozele oficiale
La câteva zile după ce vicepremierul Viorel Ștefan a dat asigurări că România își va menține deficitului bugetar în limita de 3%, nivel la care Comisia Europeană aprinde beculețul roșu, Bruxelles-ul prezintă cifre care ar trebui să ne pună pe gânduri. Deficitul bugetar ar urma să fie în acest an nu mai puțin de 3,4% din PIB.
Comisia Europeană (CE) a menţinut estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se aşteaptă la un avans de 3,9%, potrivit Agerpres.ro.
Înăsprirea graduală a politicii monetare, ca răspuns la presiunile inflaţioniste şi la adâncirea deficitului, ar putea atenua perspectiva pentru investiţiile private. De asemenea, investiţiile per ansamblu ar putea fi afectate dacă Executivul va reduce şi mai mult investiţiile publice, pentru a-şi îndeplini ţintele de deficit. Într-un sens mai larg, incertitudinile privind politicile guvernamentale ar putea afecta creşterea economiei, avertizează Comisia Europeană.
Comentarii articol (0)