Ce am importat şi ce am vândut străinilor în 2016, ne spune capital.ro.
Anul trecut ne-a readus un deficit comercial de aproape 10 miliarde euro, în condiţiile creşterii consumului intern. Exportul nu a reuşit să crească suficient pentru a acoperi cererea de produse pe care nu le producem în ţară.
Exporturile României reprezintă, la nivel macro, ceea ce produce ţara noastră pentru a plăti importurile, adică produsele şi serviciile pe care nu le putem face singuri. De aceea este foarte important ca valoarea a ceea ce producem şi vindem să fie la fel de valoros cu ce cumpărăm, astfel încât balanţa comercială să nu fie deficitară. De altfel, una dintre cauzele crizei din 2009 a fost chiar deficitul comercial foarte mare, situaţie pe care am reuşit să o corectăm ulterior, dar acum ne aflăm din nou pe un trend de creştere, pe fondul majorării consumului intern.
Marea Britanie nu va mai plăti sume mari Uniunii Europene după Brexit, ne informează agerpres.ro.
Premierul britanic Theresa May i-a avertizat joi pe omologii săi europeni că Regatul Unit nu va continua să livreze "sume mari" pentru bugetul UE după Brexit, reiterându-și voința de a declanșa procedura de separare până la sfârșitul lunii, potrivit AFP.
În cursul ultimului său summit al UE înainte de termenul pe care și l-a stabilit (31 martie), premierul britanic a afirmat că vrea "să meargă înainte cu desprinderea de UE", cu aprobarea celorlalți șefi de stat și de guvern reuniți în aceste zile la Bruxelles.
Comentarii articol (0)