Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar prevede accesul elevilor la o serie de burse și este chiar mai permisivă decât actul normativ precedent în ceea ce privește accesul la acestea (fie numai dacă amintim condițiile de acordare a bursei de merit, care acum este accesibilă pentru 30% din elevii unei clase, fără vreo condiționare de medie minimă obligatorie, existentă în legea anterioară). Cu toate acestea, bursele pot fi retrase ori suspendate pe o perioadă determinată, în situații diverse, cum ar fi note scăzute la purtare, existența unui număr mare de absențe ori abateri ale elevului de la obligațiile care îi revin și care sunt clar specificate de legea menționată.
Bursele de excelență olimpică au o valoare cuprinsă între 700 și 3.000 de lei și sunt acordate elevilor, în funcție de distincțiile primite de aceștia la olimpiade internaționale sau naționale. Totuși, indiferent de performanțele școlare ale copilului, acordarea acestei burse este condiționată de obținerea notei 10 la purtare.
Bursele tehnologice, în valoare de 300 de lei, sunt forma de stimulare pe care statul o oferă elevilor care urmează cursurile învățământului tehnologic. Însă elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa tehnologică pentru luna respectivă. Mai mult, bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent. De asemenea, elevii care rămân repetenți pierd dreptul de a primi această bursă.
Totuși, în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025, elevii declarați repetenți în învățământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, inclusiv dual, beneficiază de bursa tehnologică.
Bursele pentru mamele minore, în valoare de 700 de lei, reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație și prevenirii abandonului. Însă bursierele minore care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu mai primesc bursa pentru luna respectivă.
Bursele de merit, acordate unui procent de 30% din elevii unei clase, nu mai sunt condiționate de obținerea unei medii minime, însă există niște criterii de pierdere a acestora. Astfel, elevii care nu promovează la toate disciplinele sau care nu obțin media 10 la purtare pierd dreptul de a mai primi această bursă, a cărei valoare este de 450 de lei.
Bursele sociale, care au o valoare de 300 de lei, pot fi și ele pierdute sau suspendate temporar. Deși metodologia prevede faptul că bursa socială se acordă și pe timpul vacanței de vară, nerespectarea unor cerințe minime atrage anularea dreptului de a primi această bursă în această perioadă. Astfel, este vorba de elevii care nu au promovat anul școlar sau cei care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate pe an. Mai mult, elevii vor pierde dreptul de acordare a acestei burse dacă nu au fost admiși la liceu sau în învățământul profesional, la cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat, sau dacă repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale.
De asemenea, elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.
Reguli care se aplică tuturor categoriilor de burse
Elevii români pot beneficia de burse într-un an școlar doar dacă frecventează cursurile unei unități de învățământ preuniversitar din România. Bursele se suspendă pe perioada studiilor în străinătate, chiar dacă elevul rămâne înscris la unitatea de învățământ de pe teritoriul României. Acordarea bursei încetează la pierderea calității de elev.
Legea învățământului preuniversitar prevede o serie de drepturi și obligații ale elevilor. Una dintre sancțiunile care pot fi acordate pentru nerespectarea acestora este aceea a retragerii "temporare sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul".
În final, mai trebuie știut că elevii transferați de la o unitate de învățământ la alta în timpul anului școlar vor fi eliminați de pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de învățământ de proveniență și vor fi adăugați pe lista beneficiarilor de burse din unitatea de învățământ unde s-au transferat, în maximum o lună de la transfer. Elevii transferați de la o clasă la alta în cadrul aceleiași unități de învățământ vor primi bursa până la finalul cursurilor sau anului școlar.
Comentarii articol (7)