Transalpina și Transfăgărășan se închid în funcție de vreme
Circulația pe Transalpina și Transfăgărășan, cele mai înalte drumuri din România, nu se va mai închide în funcție de perioada calendaristică, ci doar pentru condiții meteo deosebite. Este o decizie luată de curând și care îi bucură pe turiști, dar și pe hotelierii din zonele montane.
La finalul lunii octombrie, drumarii ar trebui să blocheze accesul turiștilor pe cele mai spectaculoase drumuri turistice din țara noastră, însă dacă vremea o va permite, atunci șoselele vor rămâne deschise pentru turiști până la prima ninsoare.
Vremea frumoasă adună turiști din toate colțurile țării, indiferent de anotimp.
Turist: Foarte bine. E superba. Eu am mai fost, dar noaptea, și asta e prima oară când o văd ziua și e superbă.
Turist: E prima dată, dar merită. E cea mai frumoasă țară... Am mai fost și-n alte țări, dar și România e superbă.
Turist: E foarte frumos. E nemaipomenit și vremea astăzi a fost superbă, așa că am putut să mă bucur de tor peisajul ăsta.
Vestea îi bucură și pe proprietarii de pensiuni din zonă.
Mărioara Băbu - administrator cabană: Este benefic și pentru cei care își mai doresc în această perioadă să tranziteze Transalpina și nu numai, să vină să ia un gram de aer curat, pentru că vremea permite și este atât de frumos, era păcat să se închidă.
Atat pe Transalpina, cât și pe Transfăgărășan, drumarii fac zilnic verificări. Șoferii trebuie, însă, să fie atenți. Cei care vor intra cu mașinile pe drumurile închise circulației din cauza condițiilor meteo și ajung în situația în care trebuie să ceară intervenția echipajelor de urgență vor fi obligați să achite costurile intervenției.
Cristi Tudor - purtător de cuvânt DRDP Craiova: Atât timp cât pe carosabil se află zăpadă, gheață, polei, indiferent de data din calendar sunt obligați să aibă anvelope de iarnă și revenim cu rugămintea către participanții la trafic să respecte întocmai toate restricțiile impuse pe acest sector de drum montan.
Cheile Bicazului rămân în județul Neamț. Hotărârea este definitivă
Cheile Bicazului, una dintre cele mai impresionante atracții naturale ale României, legătură dintre Moldova și Transilvania, rămân definitiv în administrarea județului Neamț. Disputa pentru Cheile Bicazului a fost soluționată de Curtea de apel Târgu Mureș, care a respins recursul Consiliului Județean Harghita, în procesul pentru stabilirea județului de care aparține granița dintre Secuime și Moldova.
"Curtea de Apel Târgu Mureș a respins acțiunea județului Harghita referitoare la hotarul administrativ cu județul Neamț.
Ieri, Curtea de Apel Târgu Mureș a menținut soluția de respingere ca tardivă a acțiunii intentate de UAT Județul Harghita împotriva Județului Neamț. Cheile Bicazului au rămas în județul Neamț pe 13 ianuarie 2021, când judecătorii Curții de Apel Ploiești au respins contestația autorităților din Harghita care ar vrea si ca aceasta portiune de teren sa fie in patrimoniul lor", notează telem.ro.
Procesul, care a durat mai bine de 10 ani, s-a încheiat cu o decizie favorabilă administrației nemțene.
În 2020, Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv acțiunea CJ Harghita și a Primăriei Gheorgheni, prin care se solicita anularea procesului-verbal din 1998 privind graniţa dintre oraşul Gheorgheni din judeţul Harghita şi comuna Poiana Mărului din judeţul Neamţ. Solicitarea de remediere juridică extraordinară s-a finalizat de asemenea cu un rezultat asemănător, arată hirado.hu.
Însă în 2022, CJ Harghita a inițiat o nouă acțiune judecătorească la Tribunalul Harghita și a invocat că granița stabilită în procesul verbal menţionat anterior nu este aceeaşi cu cea stabilită în legea din 1968, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
Prețul petrolului a scăzut, după ce Arabia Saudită a dat asigurări că va stabiliza piața
Prețul petrolului a scăzut miercuri cu peste 2%, după ce Arabia Saudită a dat asigurări că va interveni pentru stabilizarea pieței și va ține robinetul deschis. Prețul urcase accelerat după izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas. În piață existau temeri că vor fi probleme cu aprovizionarea, transmite Reuters.
Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 2%, după ce Arabia Saudită, principalul producător din cadrul OPEC, s-a angajat să contribuie la stabilizarea pieţei.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,83 dolari, până la 85,82 dolari pe baril. În procente, înseamnă o scădere de 2,1%.
De asemenea, țiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, la 83,49 dolari pe baril.
Preţurile pentru petrolul Brent şi WTI au crescut luni cu peste 3,50 dolari, după ciocnirile dintre Israel şi grupul islamist palestinian Hamas. Au existat temeri că situația ar putea escalada într-un conflict mai larg, care ar putea perturba aprovizionarea globală cu petrol.
Intervenția Arabiei Saudite
Preţurile au scăzut după ce Arabia Saudită a declarat că lucrează cu parteneri regionali şi internaţionali pentru a preveni o escaladare şi şi-a reafirmat eforturile de a stabiliza pieţele petroliere.
”Atât WTI, cât şi Brent s-au retras ieri, deoarece preocupările legate de o întrerupere bruscă şi neaşteptată a aprovizionării au fost eliminate deocamdată”, a spus analistul PVM Tamas Varga.
Analiștii Mercuria cred că preţul barilului de petrol va urca până la 100 de dolari pe baril ,dacă situaţia din Orientul Mijlociu escaladează şi mai mult, a declarat miercuri directorul general adjunct Magid Shenouda.
Comentarii articol (0)