__________
ACTUALIZARE (25.07.2024): În forma oficială a OUG 84/2024, măsura suspendării înmatriculării vehiculelor care nu au o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto nu se mai regăsește, așadar înmatricularea nu se suspendă și la expirarea RCA.
__________
Un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care ar urma să modifice unele prevederi ale Codului Rutier aflat în vigoare în momentul de față, va aduce noutăți și în ceea ce privește înmatricularea vehiculelor.
Propunerea de revizuire a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) propune o nouă regulă care prevede suspendarea înmatriculării vehiculelor dacă proprietarii nu au o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care acoperă daunele provocate terților în caz de accidente rutiere.
În condițiile în care expirarea poliței RCA va atrage de drept suspendarea înmatriculării mașinii, circulația acesteia fără RCA va constitui contravenție, ceea ce va însemna că posesorul acesteia este pasibil de plata unei amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 puncte), adică având o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei. În plus, vehiculului îi vor fi reținute plăcuțele de înmatriculare și talonul.
La reținerea certificatului de înmatriculare, polițistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Pentru a facilita implementarea acestor noi reguli de suspendare a înregistrării, noile modificări legislative vor permite accesul Poliției Rutiere la Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor înregistrate, precum și la informațiile privind starea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto a vehiculelor și posibilitatea de a verifica starea înregistrării vehiculelor prin intermediul serviciilor electronice, pe lângă aplicația informatizată administrată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.
Mai mult, documentul stabilește cadrul legal pentru semnarea unui protocol între Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și Registrul Auto Român, precum și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, cu scopul de a efectua controale ale inspecției tehnice periodice și a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru daunele provocate terților de vehicule și tramvaie, și pentru a confirma valabilitatea acestora.
De asemenea, conform noilor prevederi propuse, Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor înregistrate ar urma să fie actualizat cu informațiile referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, aceste informații urmând să fie furnizate de Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
În plus, un alt proiect de lege, care vizează modificarea Legii 132/2017 referitoare la RCA, prevede schimbarea modului în care sunt făcute controalele referitoare la asigurările auto. Conform acestui proiect, starea RCA va putea fi făcută și prin mijloace electronice, folosindu-se sisteme de verificare a datelor folosind sisteme care pot recunoaște de la distanță plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor, fără a mai fi necesară oprirea acestora în trafic.
O serie de articole informative cu privire la RCA poate fi citită urmând acest link.
Atenție! Pentru a intra în vigoare, ordonața de urgență trebuie adoptata de Executiv și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)