Potrivit Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, “persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania,(...) au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta.”
Lipsa poliþei de asigurare RCA se sancþioneaza conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei.
De asemenea, se ia masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare, iar placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare se retrag (conform art. 112, alin 1, lit. s, respectiv art. 112, alin 3 din O.U.G. nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In cazul in care constata lipsa politei RCA, politistul rutier va elibera o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Certificatul de inmatriculare va fi restituit in momentul prezentarii documentului privind incheierea asigurarii .
Inmatricularea poate fi suspendata din oficiu
Ordonanta de urgenta nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate a introdus posibilitatatea suspendarii din oficiu a inmatricularii autovehiculelor.
Astfel, pe baza informatiilor trimise de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, din cadrul Politiei, va compara parcul de autovehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile privind incheierea politelor RCA.
La implinirea unui termen de 90 de zile de la data expirarii a asigurarii, se poate suspenda de drept inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se aduce la cunostinta proprietarului vehiculului, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat inmatricularea.
Suspendarea inmatricularii va inceta la data la care proprietarul vehiculului prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii a asigurarii.
Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a caror inmatriculare a fost suspendata in conditiile Ordonantei de urgenta nr. 189/2005 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.
Comentarii articol (5)