Inflaţia a scăzut la 8,8% în luna septembrie, dar prețurile au crescut față de august
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
”Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022 este 8,8%”, arată, joi, datele publicate de INS.
Instituţia arată, de asemenea, că rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) este 12,6%, arată News.ro
Preţurile alimentelor au crescut cu 10,4% faţă de septembrie 2022, cele ale mărfurilor nealimentare, cu 6,7%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 12,1%.
Faţă de luna august, preţurile de consum au crescut cu 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,3%, mărfurile nealimentare cu 1% şi serviciile cu 1,1%.
Preţurile au crescut pentru majoritatea produselor, cartofii înregistrând o creştere de 6,7%. Au mai crescut preţurile la detergenţi (+2,3%), cărţi, ziare şi reviste (+3,6%) şi combustibili (+2%).
S-au scumpit serviciile de apă, canal şi salubritate (+3%), electricitate (+1,6%), chirii (+2%), transportul aerian (+2,8%), servicii poştale (+7,5%).
Câştigul salarial mediu net în România a scăzut la 4.531 lei în august
Câştigul salarial mediu brut a fost de 7.258 de lei în august 2023, cu 59 de lei (0,8%) mai mic decât în luna precedentă, iar cel net s-a situat la 4.531 de lei, în scădere cu 34 lei (0,7%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date joi publicităţii.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 10.419 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante - 2.542 de lei.
În august 2023, comparativ cu august 2022, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,2%.
În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 105,3% în luna august 2023 faţă de luna august 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna august 2023 faţă de luna iulie 2023. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost în august de 229,6%, cu 3,0 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iulie 2023.
"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei", precizează INS.
În luna august 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2023, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie, încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).
China vrea să cumpere grâu din întreaga lume, iar importurile sale anuale ar urma să atingă un nivel record, după ce ploile abundente i-au afectat propria recoltă, transmite Bloomberg.
După ce la începutul anului au cheltuit sume mari pentru a cumpăra grâu din Australia, luna aceasta cumpărătorii chinezi au rezervat cantităţi mari de grâu de la unii dintre principalii exportatori mondiali, inclusiv SUA, Canada şi Franţa, potrivit traderilor care au dorit să îi păstreze anonimatul.
Acest val de achiziţii vine după ce preţurile internaţionale la grâu au coborât în septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Chiar dacă scăderea cotaţiilor sugerează să există livrări suficiente pentru moment, apetitul în creştere al Chinei adaugă un nou element de incertitudine la adresa lanţurilor de aprovizionare care au devenit vulnerabile la război şi politicile comerciale protecţioniste.
„Importurile de grâu ale Chinei vor fi mari în viitor, cu siguranţă că vor depăşi cotele anuale. Se pare că China a cumpărat toate cantităţile disponibile la export din Australia şi acum trebuie să meargă mai departe”, spune Darin Friedrichs, co-fondatorul Sitonia Consulting Co.
Autorităţile de la Beijing folosesc un sistem de cote pentru a gestiona importurile de produse alimentare precum grâul. În prezent, Beijingul permite importul a 9,636 milioane de tone de grâu pe an, la un tarif vamal de 1%, şi 90% din această cotă merge spre firmele guvernamentale. Pentru importurile care depăşesc cota, tariful vamal creşte la 65%, un nivel care în mod obişnuit nu este accesibil cumpărătorilor privaţi.
Comentarii articol (0)