ACCES PREMIUM
De ce premium?
Impozit pe profit
IMCA: Firmele care au o marjă de profit sub 6-7% vor datora impozitul minim pe cifra de afaceri
Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) de 1%, ce se va aplica din 2024 firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va viza, de principiu, companiile a căror marjă de profit este sub aproximativ 6-7%, sunt de părere specialiștii de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Articolul continuă mai jos
„Nu modul de calcul al IMCA este problema, ci impactul. Acesta este și principalul reproș al acestui impozit minim pe cifra de afaceri - faptul că afectează în mod diferit diverse industrii. Un calcul de impact este simplu. Un calcul pe regula de trei simplă arată că toți contribuabilii care vor fi sub pragul de 6-7% margine de profit vor fi afectați de acest impozit. Cu alte cuvinte, orice contribuabil care are o marjă mai mică decât acest prag-etalon va plăti mai mult din 2024. E un calcul simplu al hârtiei.De ce am spus 6-7%? În mod normal, dacă am fi considerat că cifra de afaceri luată în calculul acestei baze de 1% impozit ar fi exact cifra de afaceri din contabilitate, atunci puteam da și procentul exact. Dar, în funcție de nivelul investițiilor și al acelor indicatori care scad cifra de afaceri, ne putem situa undeva între 6,5% și 8%. Și de aici încep discuția și eventualele probleme de neconstituționalitate. Pentru că sunt industrii întregi afectate în mod direct (trading, automotive, prelucrătoare și așa mai departe)”, a punctat, la
o conferință recent organizată de avocatnet.ro,
Alexandru Cristea, Tax Partner la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Introducerea IMCA în cazul plătitorilor de impozit pe profit este prinsă în
proiectul de lege cu reforma fiscală a Guvernului. Acesta așteaptă, în prezent,
verdictul de (ne)constituționalitate al Curții Constituționale.
Concret, plătitorii de impozit pe profit care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent vor datora la stat un impozit minim pe cifra de afaceri în cotă de 1%, începând cu 2024.
Formula de calcul va fi: IMCA = 1% x (venituri totale - venituri scăzute - valoarea imobilizărilor în curs de execuție - amortizarea contabilă aferentă activelor).
Citește mai mult despre
impozit pe profit,
impozit pe cifra de afaceri,
impozitare cifra de afaceri,
Legea 296/2023 modificari fiscale si bugetare
Specialiști citați în acest articol
Alexandru Cristea este Tax Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax S.R.L., societate afiliată firmei de avocatură. Alexandru are o experienţă de aproape 20 de ani în materie de consultanţă fiscală, dobândită inclusiv în cadrul unor companii de tip Big4, precum Deloitte şi PwC, unde a coordonat departamentul de impozite indirecte.
El deţine cunoştinţe vaste în planificarea fiscală şi înimplementarea unor structuri fiscale eficiente la nivel internaţional, acordând totodată asistenţă clienţilor în materie de contencios fiscal (TVA şi accize). El a fost consultant local în cadrul programului PHARE pentru implementarea în România a unei legislaţii armonizate cu cea europeană în ceea ce priveşte TVA-ul, fiind implicat deopotrivă în procesul de redactare a legislaţiei şi înorganizarea de cursuri pentru experţii din cadrul Ministerului de Finanţe din România.
Alexandru a coordonat în mod activ proiecte de pre-aderare şi post-aderare constând în implementarea unor noi proceduri, adaptarea sistemelor informatice şi instruirea personalului unor societăţi de top din România pentru conformarea la cerinţele legislaţiei europene implementate în Codul Fiscal românesc. Alexandru este consultant fiscal autorizat şi are un MBA în finanţe.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)