Buna la toata lumea,
Sunt pt prima data pe forum. M-am uitat dupa topicuri asemanatoare, dar am gasit doar franturi de raspunsuri in ceea ce ma intereseaza.Sunt in momentul initierii unei afaceri cu articole de imbracaminte pentru tineri, care vor fi importate din Asia si Europa si comercializate undeva in centrul Bucurestiului. Momentan suntem in cautarea unui spatiu care sa corespunda nevoilor noastre.De asemenea, urmeaza sa infiintam o Societate Comerciala prin care sa desfasuram activitatea de import si de comercializare a produselor in Romania. Principalele chestiuni ar fi :
1. sa fiu platitor de TVA sau nu?!
Dilema mea in a fi sau nu platitor de TVA pleaca de la urmatorul rationament(nu stiu cat de corect este?!)
Ma gandesc sa nu fiu platitor de TVA, deorece pt acest tip de activitate (import produse) pe langa pretul produselor,
shipping(transport), broker vamal, taxe vamale(daca e cazul) ar trebui sa platesc si TVA'ul corespunzator, incarcand astfel pretul de vanzare al produselor. Daca nu sunt platitor de TVA, nu platesc la vama TVA'ul aferent sau nu au nici o legatura una cu alta, adica nu conteaza daca sunt sau nu platitor de TVA, platesc oricum TVA'ul aferent? Mai stiu ca la atingerea pragului de 35.000 euro cifra de afaceri/an, trebuie sa devii automat platitor de TVA, ceea ce eu cred ca se va intampla in decursul unui an.
De asemenea, daca fac import tre sa fiu obligatoriu platitor de TVA?
2. sa fiu 3%/venit sau 16%/profit?
Am facut un calcul simplu: daca lunar am vanzari de 300 milioane lei vechi, platesc 2,5% impozi/venit, adica 7.500.000 impozit lunar sau la 3 luni 22.500.000 lei,nu?
Daca platesc 16% pe profit, deci din 300 milioane scad sa zicem 150 milioane marfa, 40 milioane chiria, 7 milioane cheltuieli cu 1 angajat, cheltuieli intretinere sa zicem 3 milioane(nu cred ca ar mai fi altele), asta inseamna ca platesc 16% din 100 milioane, adica 16 milioane/luna, deci 48 milioane la 3 luni. E posibil sa apara alte cheltuieli la cest gen de afacere si sa diminuez profitul si astfel sa fie mai avantajos 16%?
De asemenea, am auzit ca daca atingi 100.000euro cifra de afaceri/an trebuie sa treci de la 2,5% la 16%? Asa cum previzionez eu sa fac vanzari de 300 milioane/luna as putea atinge intr-un an 100.000 euro cifra de afaceri, dar e si vorba cu socoteala de acasa cu cea din targ. Who knows?!
3. suntem la momentul infiintarii firmei
In acest moment cautam un spatiu comercial convenabil, cu vad bun. Infiintarea firmei depinde de acest lucru, deoarece aici va fi si sediul social. Exista alte solutii in acest sens, in privinta sediului social, pt a nu depinde de spatiul inchiriat? Am vazut ca sunt unele cabinete de avocatura care infiinteaza firme si care ofera contra unei taxe/an si sediul social. Cat de legala si convenabila este chestia asta?
De asemenea, la rezervarea numelui firmei, acesta trebuie sa fie in limba romana sau poate fi si in alta limba?(n.b. Daca e cineva care se ocupa cu infiintari firme si e interesat, ma poate contacta la: maiadamian@yahoo.com)
Apoi, in privinta legalizarilor, implicit a notarilor, am inteles ca majoritatea documentelor ce vizeaza infiintarea unei societati se pot incheia sub semnatura privata, conform legii (si astfel sa evit taxele notariale destul de costisitoare). Ce inseamna asta mai exact?
Cam astea ar fi punctele in suspensie momentan, dar sunt sigur ca vor mai aparea si altele.
Cel mai recent răspuns:
Elena TOCU , Avocat
19:28, 25 Iulie 2008