Companiile, asociațiile familiale, persoanele fizice autorizate pot beneficia, la nevoie, de munca zilierilor minori, dar în anumite condiții. Criza de forță de muncă poate fi compensată prin angajarea temporară a zilierilor, chiar în condițiile în care aceștia nu au împlinit vârsta de 18 ani, însă angajatorii trebuie să fie conștienți de câteva rigori impuse de Legea zilierilor în ceea ce privește această categorie specifică de lucrători.
În primul rând, minorii care pot fi angajați pentru a presta activități necalificate trebuie să aibă împlinită vârsta de 16 ani. Există o derogare de la această prevedere a legii, care face referire la cei care nu au împlinit această vârstă (dar au peste 15 ani). Aceștia pot presta activități necalificate, ocazional, dar numai cu acordul părinților sau a reprezentanților legali, însă numai ”pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea și sănătatea personală”.
Apoi, foarte important, zilierii minori vor putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Angajatorii trebuie să țină cont de o prevedere strictă a legii, care interzice minorilor să lucreze pe timpul nopții. De asemenea, remunerația care le se va cuveni va fi echivalentul a opt ore de muncă zilnic, chiar dacă perioada lucrată efectiv este mai mică.
În ceea ce privește remunerația, angajatorii trebuie să știe că de creșterea salariului minim brut pe țară începând cu octombrie 2023 nu vor beneficia numai angajații, ci și zilierii. Aceasta, pentru că legea care reglementează activitatea lor a stabilit o legătură directă între remunerația celor care lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă orară ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării orare minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.
Prin urmare, potrivit HG 900/2023, ”începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…), se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră”. Anterior, tariful orar era de 18,145 lei/oră.
Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar sau un împuternicit al acestuia pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Excepție de la această regulă o constituie zilierii care prestează activități în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum și în activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești», al institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și al institutelor naționale, al instituțiilor de învățământ agricol și silvic. În cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Conform Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, tinerilor sub 18 ani nu ar trebui să li se permită să presteze următoarele activități: cele care le depășesc posibilitățile fizice și mentale, cele care presupun expunerea la substanțe chimice sau radiații sau cele care presupun expunerea la vibrații, zgomote sau temperaturi excesive.
Referitor la condițiile generale referitoare la munca zilierilor, vă recomand să citiți detalii aici și aici. Veți putea afla detalii generale despre contribuțiile aferente remunerării lor, fiscalitate, formalități de angajare.