Directiva UE de modificare a Directivei 2009/148/CE privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă a fost adoptată de Consiliul UE pe 23 octombrie, ceea ce înseamnă ultima etapă a procesului său legislativ. Noua directivă va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre, printre care și România, vor avea la dispoziție doi ani pentru a implementa dispozițiile directivei în dreptul intern, iar pentru introducerea microscopiei electronice ca metodă nouă de măsurare, vor avea la dispoziție șase ani.
Cu toate că azbestul a fost interzis în UE în urmă cu aproape două decenii, acesta continuă să reprezinte o amenințare la adresa sănătății lucrătorilor din cauza prezenței sale în clădirile mai vechi. Noua legislație aduce două schimbări majore. În primul rând, valoarea-limită de expunere la azbest a fost redusă semnificativ -- 0,01 fibre de azbest pe cm3, care este de zece ori mai mică decât limita actuală de 0,1 f/cm3.
În al doilea rând, s-au stabilit metode mai exacte de măsurare a nivelurilor de expunere la azbest, prin utilizarea microscopiei electronice, o tehnică mai modernă și mai sensibilă decât microscopia cu contrast de fază, utilizată în prezent. În funcție de decizia de a măsura sau nu fibrele subțiri de azbest, limita maximă de expunere va fi fie menținută la 0,01 f/cm3, fie redusă la 0,002 f/cm3.
De asemenea, legislația prevede măsuri de prevenție și protecție mai robuste. Acestea includ necesitatea obținerii unei autorizații speciale pentru îndepărtarea azbestului și verificarea prezenței acestuia în clădirile mai vechi înainte de a începe lucrările de demolare sau de întreținere. Angajatorii vor trebui să ia aceste măsuri pentru a identifica materialele care ar putea conține azbest, de exemplu, prin obținerea de informații de la proprietarii clădirii sau de la alți angajatori sau prin consultarea altor surse relevante de informații, cum ar fi registrele.
„În cazul în care astfel de informații nu sunt disponibile, angajatorul ar trebui să asigure că este realizată o examinare de către un operator calificat, în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale, a prezenței materialelor care conțin azbest și ar trebui să obțină rezultatul unei astfel de examinări înainte de începerea activității”, scrie în directivă.
Lucrătorii care sunt sau pot fi expuși la azbest ar trebui să poarte echipamente individuale de protecție adecvate și să urmeze o formare obligatorie, în conformitate cu cerințele minime de calitate stabilite în directivă. Statele membre țin evidența tuturor cazurilor de boli profesionale diagnosticate medical asociate azbestului.
Aceste modificări aduse legislației reprezintă un pas important în protejarea lucrătorilor UE împotriva riscurilor de expunere la azbest, o substanță recunoscută pentru pericolul său în ceea ce privește cancerul profesional.
„Azbestul este o substanță foarte periculoasă și rămâne principala cauză a cancerului profesional la aproape două decenii de la interzicerea sa în UE. Mulțumită noii directive adoptate astăzi – rezultat al negocierilor finalizate de președinția suedeză – îi putem proteja mai bine pe lucrătorii din UE, lansând totodată în condiții de siguranță un val de renovări menit să facă clădirile noastre mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic”, a declarat Yolanda Díaz Perez, vicepreședinta secundă interimară a Guvernului Spaniei și ministrul muncii și economiei sociale.