Exceptând codul pentru industria alimentară, dacă ne uităm în actul normativ ce reglementează activitatea zilierilor - Legea nr. 52/2011 - vom vedea că unul dintre domeniile unde poate fi folosită legal munca zilieră este agricultura - aceleași coduri CAEN ca cele prevăzute în Codul fiscal pentru domeniul agriculturii, vizate de pachetul de facilități fiscale și pentru care avem un salariu minim brut superior celui general aplicabil.
OUG nr. 93/2023: „Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră”, cu aplicabilitate exclusivă domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.
Noul salariu minim de sector se aplică de la 1 noiembrie. În schimb, avem, de la 1 octombrie, un salariu minim brut garantat în plată general aplicabil de 3.300 de lei (19,960 lei/oră), deci inferior celui din agricultură în prezent. Ca atare, apare întrebarea: un zilier din agricultură cu ce remunerație minimă orară trebuie plătit?
Salariul minim brut pe oră conform HG nr. 900/2023 (general aplicabil) | Salariul minim brut pe oră conform OUG nr. 93/2023 (agricultură) |
19,960 lei | 20,782 lei/oră |
Chiar dacă remunerația brută orară a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu beneficiarul, conform Legii 52/2011 (Legea zilierilor), ea nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. „Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii”, scrie în Legea zilierilor.
Desigur, nu e prima oară când ne punem problema remunerației minime pentru munca zilieră în domeniul agriculturii, pentru că și în 2022 salariul minim în agricultură a fost superior celui adoptat prin HG. În mai 2022 însă, Inspecția Muncii oferea o indicație pentru a curma interpretările diferite: remunerația minimă era egală cu valoarea orară a salariului minim din agricultură.
Prevederile de la acea vreme privind salariul minim din agricultură erau prinse în Legea nr. 135/2022, fiind însă destul de similare cu cele din actuala ordonanță: salariul minim de sector este stabilit „prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii”.
Indicațiile date de Inspecția Muncii în 2022 sunt la fel de actuale însă și acum. Prin urmare, remunerația minimă în cazul zilierilor din agricultură este de 20,782 lei/oră.
Reamintim că munca zilieră NU poate fi folosită în domeniul construcțiilor, acesta nefiind listat de Legea zilierilor.
Cei care folosesc munca lucrătorilor cu ziua trebuie să treacă în Registrul electronic al zilierilor datele de identificare ale beneficiarului muncii, dar și ale lucrătorului, zilnic, înainte de începerea activității (sau lunar, în unele cazuri). Registrul electronic al zilierilor poate fi folosit atât în varianta pentru dispozitive mobile (aplicația se numește "Inspecția Muncii"), cât și în versiunea pentru laptopuri sau desktopuri (accesibilă pe site-ul Inspecției Muncii).
Ca termen de plată, legea propune regula plății la final de zi. Excepțional, remunerația se poate plăti la final de săptămână sau lunar ori la finele perioadei de desfășurare a activității (dar nu se pot face plăți la mai mult de 30 de zile distanță, minimul fiind lunar), dacă și numai dacă zilierul a fost de acord - iar pentru acest lucru e nevoie de exprimarea unui acord scris (beneficiarul e obligat „să plătească zilierului remunerația cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârșitul fiecărei zile; plata remunerației se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care perioada de desfășurare a activității depășește 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar sau un împuternicit al acestuia”).
Lipsa acordului de plată scris este adesea una dintre chestiunile amendate de inspectorii de muncă ce vin în control la beneficiari. Acordul se exprimă în prima zi în care zilierul începe activitatea la beneficiar. Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.