Totuși, măsura se va aplica efectiv doar după apariția unor norme metodologice în acest sens, termenul-limită pentru asta fiind începutul lunii februarie 2024.
În cazul în care, la verificarea cazierului judiciar a însoțitorului unui minor, se constată că acesta a săvârșit o infracțiune, polițiștii de frontieră întrerup pe loc călătoria minorului.
Lista infracțiunilor comise de însoțitor pentru care se interzice ieșirea din țară a minorului nu a fost modificată de Legea 329/2023, ci doar modul în care se face verificarea cazierului.
Astfel, călătoria minorului se întrerupe atunci când polițiștii de frontieră constată că însoțitorul a săvârșit anterior una dintre infracțiunile următoare:
- 1. omor;
- 2. infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
- 3. infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile;
- 4. lipsire de libertate în mod ilegal;
- 5. infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori;
- 6. trafic de țesuturi sau organe umane;
- 7. infracțiuni de terorism.
Un minor poate călători peste hotare chiar dacă nu-i însoțit de părintele sau reprezentantul său legal, ci de o altă persoană majoră. În aceste cazuri, similar cu situația în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, de asemenea, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul.
Pe lângă acord, însoțitorul trebuie să prezinte (în continuare) și un certificat de cazier judiciar, potrivit site-ului Poliției de frontieră. Peste ceva vreme însă, verificarea se va face online, prin Sistemul național de evidență informatizată a cazierului judiciar - ROCRIS.
Comentarii articol (0)