ACCES PREMIUM
De ce premium?
Interviu: Venituri din surse neidentificate: Ce ar trebui să facă persoanele fizice pentru a evita impozitarea cu 70% și ce alte riscuri mai există
Din vara anului viitor, veniturile din surse neidentificate vor fi supuse unui nou regim de impozitare. Recentele modificări ale legislației fiscale aduc o creștere a impozitului aplicat acestor venituri de la 16% la 70%, însă pot exista și alte riscuri în urma controalelor fiscale la persoanele fizice. Ce trebuie să facă cineva aflat într-o astfel de situație, cum poate evita această suprataxare, dar și la ce alte riscuri se expune, aflați din interviul acordat avocanet.ro de către Alexandru Tabacu, expert în domeniul fiscal și contabil al grupului Voicu Financial & Tax Advisers.
Articolul continuă mai jos
Începând cu data de
1 iulie 2024, modificările aduse legislației fiscale prin
Legea 296/2023 prevăd, între altele,
majorarea impozitului aplicat veniturilor din surse neidentificate. În cazul persoanelor fizice, măsura se traduce printr-o creștere a impozitului aplicat de la 16% la 70%.
Având de a face nu numai cu o prevedere legislativă nouă, dar și cu o abordare total diferită a autorităților fiscale în această materie, avocatnet.ro a a solicitat câteva lămuriri lui
Alexandru Tabacu, Senior Tax Partner la Voicu Financial & Tax Advisers.
1. Cum poate identifica Fiscul veniturile din surse neidentificabile, altfel decât prin urmărirea unor achiziții gen case/mașini? Cei care au astfel de venituri, dar rămân ”sub radar” cum pot fi depistați?
Alexandru Tabacu: ”
Conform Codului de procedură fiscală, veniturile a căror sursă nu a fost identificată sunt determinate de organele fiscale în conformitate cu prevederile aceluiași act normativ menționat. Ca atare, cel mai probabil, astfel de investigații se vor derula în cadrul acțiunilor de verificare a situației fiscale personale, procedură care este reglementată detaliat în capitolul IV al titlului VII din Codul de procedură fiscală. În cadrul unor astfel de misiuni, inspectorii Fiscului pot colecta informații din surse diverse, începând cu contribuabilul, cu partenerii de tranzacții ai acestuia și mergând până la diverse autorități și instituții ale statului. Fiind o prevedere absolut nouă, în momentul intrării în vigoare (1 iulie 2024) sau imediat după, este posibil să fie publicate norme metodologice specifice pentru aplicarea sa.”
2. Ce măsuri poate lua o persoană fizică pentru conformarea voluntară, astfel încât să evite cota de impozit de 70%?
Alexandru Tabacu: ”
Pentru a evita aplicarea unei suprataxări de 70%, contribuabilul ar trebui să-și identifice cu claritate sursele de venit, să țină o evidență a veniturilor obținute, să arhiveze documentele doveditoare și, în măsura în care tranzacțiile au un grad de complexitate relativ ridicat, să aibă cunoștințe de fiscalitate actualizate sau să solicite asistență specializată în acest sens. În principiu, veniturile unei persoane fizice sunt declarate anual prin intermediul declarației unice (formularul 212 - n. red.). Toate persoanele obligate la completarea și depunerea unei astfel de declarații ar trebui să trateze cu seriozitate această operațiune și să completeze integral și corect acest document.”3. Cu excepția acestei supraimpozitări, ce alte riscuri există (sesizări penale, confiscări, penalități etc.)?
Alexandru Tabacu: ”
În măsura în care sursa venitului nu poate fi identificată și documentată, se poate prezuma că veniturile respective provin din activități ilicite și pot exista diverse măsuri suplimentare sau complementare care pot fi dispuse până la clarificarea situației. Există, fără îndoială, riscul de a fi făcute sesizări penale, de a fi luate măsuri asigurătorii și poate chiar de confiscare și distrugere a unor bunuri, în funcție de natura și utilitatea acestora.”4. Ce trebuie să facă o persoană fizică pentru a evita încadrarea veniturilor sale la capitolul ”venituri din surse neidentificate”?
Alexandru Tabacu: ”
Să ofere transparență privind operațiunile sale, să planifice și să deruleze operațiunile cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare. De asemenea, să aibă o evidență a operațiunilor derulate, să documenteze fiecare operațiune și să arhiveze corespunzator documentele-suport. Să calculeze, să declare și să achite la termen obligațiile fiscale datorate.”5. Ne puteți ajuta cu exemple de taxare comparativă și, eventual, puteți explica cititorilor noștri de ce este mai bine să declari veniturile?
Alexandru Tabacu: ”
Cota standard de impozitare a persoanelor fizice este de 10%, iar pentru anumite categorii de venituri cotele sunt chiar mai reduse (de exemplu, dividende - 8%, vânzări de bunuri imobile din patrimoniul personal, tranzacții cu acțiuni - 1% sau 3%). Ca atare, nivelul de impozitare al veniturilor personale, altele decât cele salariale, este destul de redus. Este drept că pentru anumite tipuri de venituri se poate datora, pe lângă impozitul pe venit, și contribuția la asigurările sociale de sănătate (10% limitat) și, în anumite cazuri (destul de puține), și contribuția la asigurările sociale (25%). În acest context, o taxare maximală a unei operațiuni ar putea fi de maximum 45%, iar în multe cazuri se poate situa undeva între1% și 20%. Dacă analizăm comparativ cota excepțională de taxare a veniturilor din surse neidentificabile de 70% cu procentele mai sus amintite, putem constata că impozitarea veniturilor din surse neidentificabile este, în unele cazuri, aproape dublă față de o impozitare normală, în alte cazuri cu până la de șase-șapte ori mai mare, iar în cazuri limită cu până la de câteva zeci de ori mai mare. Este evident faptul că această taxare cu o cotă de 70% reprezintă o măsură excepțională, cu o puternică componentă sancționatorie. O atitudine de conformare voluntară ar fi, evident, mult mai sănătoasă, cel puțin din perspectivă financiară, decât una de nedeclarare a veniturilor obținute.”
Citește mai mult despre
controale ANAF,
controale persoane fizice,
Legea 296/2023 modificari fiscale si bugetare,
interviurile avocatnet.ro,
interviuri fiscale,
impozit pe venit,
controale PFA
Specialiști citați în acest articol
Alexandru Tabacu este partenerul pe probleme de taxe al grupului Voicu & Asociații și conduce compania specializată în taxe și contabilitate a grupului, Voicu Financial & Tax Advisers. Este un expert foarte experimentat în domeniul taxelor și contabilității, precum și un consilier financiar, oferind companiilor locale și multinaționale servicii specializate în domeniul impozitării corporative, impozitării individuale, impozitării indirecte, diligentei financiare și fiscale, auditului financiar, fiscal și juridic, precum și asistență în relația cu autoritățile fiscale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)