avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inchiriere de catre srl a unui apartament care e in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inchiriere de catre srl a unui apartament care e in proprietatea unei persoane fizice

Pot da apartamentul meu prin contract de comodat firmei mele unde sunt unic actionar (srl)?

Poate firma sa inchirieze acest apartament (in cf eu sunt proprietar)? Va plati doar 3% pe venit fiind microintreprindere, pe venitul acesta din chirie, da?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:35, 14 Noiembrie 2014
Da, se poate, fara probleme, cu conditia indeplinirii unor conditii si anume firma sa aibe obiect de activitate inchirierea, firma sa aibe punct de lucru declarat acolo, firma sa aibe certificat constatator de la registrul comertului ...in rest nicio probelema. Bafta!
Cod fiscal:

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.

....

(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:

a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;

b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;

c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;

d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.


Din moment ce d-voastra dati in comodat firmei d-voastra care mai apoi inchiriaza, este clar ca operatiunea a fost efectuata pentru a evita impozitarea. Se poate reincadra contractul de comodat ca fiind de inchiriere si sa se calculeze impozit pe chirie.
ioanbutariu a scris:
Din moment ce d-voastra dati in comodat firmei d-voastra care mai apoi inchiriaza, este clar ca operatiunea a fost efectuata pentru a evita impozitarea.

Cum adica "este clar ca operatiunea a fost efectuata pentru a evita impozitarea"??
Sincer acum, de unde ati scos-o? :))

trandafir2 a scris:

ioanbutariu a scris:
Din moment ce d-voastra dati in comodat firmei d-voastra care mai apoi inchiriaza, este clar ca operatiunea a fost efectuata pentru a evita impozitarea.

Cum adica "este clar ca operatiunea a fost efectuata pentru a evita impozitarea"??
Sincer acum, de unde ati scos-o? :))




Dar nu e evident? Proprietarul da in comodat unei societati (persoana afiliata) gratuit un spatiu, iar societatea il inchiriaza. Daca nu era asociat la societate il mai acorda prin comodat, daca exista posibilitatea inchirierii?
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
ioanbutariu a scris:
Daca nu era asociat la societate il mai acorda prin comodat, daca exista posibilitatea inchirierii?

Exista mai multe posibilitati cu privire la actele de dispozitie sau de administrare ce pot fi incheiate de proprietar, nu doar inchirierea fara bani (comodatul) sau cu bani (cu titlu oneros). Nu scrie nicaieri ca exista o ordine predefinita a actelor de dispozitie ale proprietarului. Acum ce facem ? Limitam atributele dreptului de proprietate care este garantat atat de Constitutie cat si de alte legi (generale si speciale)? Ca ce? In ce baza legala?


ioanbutariu a scris:
Dar nu e evident? Proprietarul da in comodat unei societati (persoana afiliata) gratuit un spatiu, iar societatea il inchiriaza.

Ce sa fie evident? Nu, nu este evident, nu este deloc evident ca s-ar frauda statul sau ca s-ar evita impozitarea, atata vreme cat si dividendele la randul lor sunt impozitate cu 16%, pe mai departe (faceti un calcul va rog, sunt sigur ca deja l-ati facut).


P.S. Ce ati citat dvs. din lege, da este valabil, dar in cazul in care actele cu titlu gratuit sunt facute de cate o persoana juridica care are obiect de activitate economic si care face asemenea acte asupra bunurilor proprii. Acolo da, dar nu in cazul acestui topic.

Daca sunteti de alta parere (si acum) va rog sa argumentati.


Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Achizitie de la asociatul unic lindemona lindemona Buna ziua, As dori sa stiu daca un SRL poate achizitiona materie prima de la asociatul unic (care este producator individual) sau cum se poate proceda in ... (vezi toată discuția)
Achizitie la pret supraevaluat de la persoana fizica acilro acilro Care este legea care defineste/interzice achizitia unor bunuri de catre un SRL de la o persoana fizica (care poate fi chiar administratorul firmei) la pret ... (vezi toată discuția)
Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)