avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Achizitie de la asociatul unic
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Achizitie de la asociatul unic

Buna ziua,

As dori sa stiu daca un SRL poate achizitiona materie prima de la asociatul unic (care este producator individual) sau cum se poate proceda in acest caz.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:52, 2 August 2013
Poate, dar potrivit Codului fiscal preturile intre persoane afiliate sunt preturi de transfer:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
21. persoane afiliate - o persoană este afiliată cu altă persoană dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer;

b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin:

(i) prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică;

(ii) a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică;

(iii) o persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua.



ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:
a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;
c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;
d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.


ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
12. dividend
......
Se consideră dividend din punct de vedere fiscal şi se supune aceluiaşi regim fiscal ca veniturile din dividende:

- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile achiziţionate de la un participant la persoana juridică peste preţul pieţei pentru astfel de bunuri şi/sau servicii, dacă suma respectivă nu a făcut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;

- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.


Daca societatea plateste impozit pe profit aveti si ART. 19 Reguli generale

(5) Tranzacţiile între persoane afiliate se realizează conform principiului preţului pieţei libere, potrivit căruia tranzacţiile între persoanele afiliate se efectuează în condiţiile stabilite sau impuse care nu trebuie să difere de relaţiile comerciale sau financiare stabilite între întreprinderi independente. La stabilirea profiturilor persoanelor afiliate se au în vedere principiile privind preţurile de transfer.


Adica pretul platit de societate sa fie cel de piata si sa nu fie de fapt un transfer de profit /dividend neimpozitat catre asociat.
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc mult pentru raspuns.
Achizitia este exact cu pretul platit si celorlalti producatori individuali. Astfel, dupa cum am inteles, nu este nici o problema.
lindemona a scris:

Multumesc mult pentru raspuns.
Achizitia este exact cu pretul platit si celorlalti producatori individuali. Astfel, dupa cum am inteles, nu este nici o problema.


Atunci nu vad ce probleme ar fi, mai ales ca ati spus ca mai achizitonati si de la terti cu acelasi pret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate amortizare beinaz a beinaz a In cazul in care se inchiriaza un autoturism, conform contractului de inchiriere, chiria este de 500 de lei pe luna.Dar constat ca amortizarea acestui ... (vezi toată discuția)
Administrator/actionar in mai multe companii care au relatii comerciale intre ele geea20 geea20 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: in pezent sunt asociat majoritar si administrator in 2 firme cu acelasi cod CAEN (servicii), intr-una dintre ele sunt si ... (vezi toată discuția)