avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Administrator/actionar in mai multe companii care au ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Administrator/actionar in mai multe companii care au relatii comerciale intre ele

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: in pezent sunt asociat majoritar si administrator in 2 firme cu acelasi cod CAEN (servicii), intr-una dintre ele sunt si angajata cu contract de munca. Cele doua firme nu au relatii comerciale intre ele.
Clientul principal al celor doua firme ( as putea spune singurul, cu cateva exceptii) este o companie romaneasca cu acelasi cod CAEN, detinuta de o companie straina. Recent aceasta companie, mi-a propus sa devin asociat si administrator in firma romaneasca.
Intrebarea mea este: avand in vedere relatia comerciala dintre firmele mele si aceasta companie, exista vreo consecinta legala sau fiscala daca eu accept sa devin partener si administrator, pentru mine personal sau pentru firmele mele?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:49, 27 Martie 2014
Da, exista:

1. Cod fiscal:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni

21. persoane afiliate - o persoană este afiliată cu altă persoană dacă relaţia dintre ele este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:

a) o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv. Între persoanele afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer;

b) o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot deţinute la persoana juridică ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;

c) o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin:

(i) prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică;

(ii) a doua persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoană juridică;

(iii) o persoană juridică terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua.


ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:

a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;

b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;

c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;

d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.


Norme: [ link extern ]

3. Vi se poate cere dosarul preturilor de transfer

C. proc fiscala: ARTICOLUL 79

Obligaţia de a conduce evidenţa fiscală

.....

(2) În vederea stabilirii preţurilor de transfer, contribuabilii care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate au obligaţia ca, la solicitarea organului fiscal competent, să întocmească şi să prezinte, în termenele stabilite de acesta, dosarul preţurilor de transfer. Conţinutul dosarului preţurilor de transfer, precum şi condiţiile în care se solicită acesta se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.


5. Ordinul nr. 222/2008 privind conţinutul dosarului preţurilor de transfer


6.. Legea 31/1990, presupunând ca toate cele 3 societati sunt SRL-uri.

Art. 197. - (1) Societatea este administrată de unul sau mai mulţi administratori, asociaţi sau neasociaţi, numiţi prin actul constitutiv sau de adunarea generală.
(2) Administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă acelaşi fel de comerţ ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sancţiunea revocării şi răspunderii pentru daune.
Multumesc frumos!
O alta intrebare: pot exista probleme pentru mine personal ( de ordin fiscal/legal) avand in vedere ca eu, ca persoana fizica nu voi fi platita de firma la care voi fi administrator/asociat dar aceasta firma vireaza bani in mod constant catre firmele mele existente?
geea20 a scris:

Multumesc frumos!
O alta intrebare: pot exista probleme pentru mine personal ( de ordin fiscal/legal) avand in vedere ca eu, ca persoana fizica nu voi fi platita de firma la care voi fi administrator/asociat dar aceasta firma vireaza bani in mod constant catre firmele mele existente?


Nu pot da un raspuns daca nu stiu si ce veti face exact. In principiu daca tranzactiile intre aceste firme se vor desfasura in conditii similare cu firme care ar actiona independent, care sa nu fie afiliate, nu ar trebui sa existe probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie de la asociatul unic lindemona lindemona Buna ziua, As dori sa stiu daca un SRL poate achizitiona materie prima de la asociatul unic (care este producator individual) sau cum se poate proceda in ... (vezi toată discuția)
Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate amortizare beinaz a beinaz a In cazul in care se inchiriaza un autoturism, conform contractului de inchiriere, chiria este de 500 de lei pe luna.Dar constat ca amortizarea acestui ... (vezi toată discuția)