Dacă pentru a anunța partenerul despre venirea unui nou bebeluș te-ai gândit la diverse trucuri creative, în cazul copilului mai mare e nevoie de mult mai mult decât creativitate care să-l pregătească pentru schimbarea prin care urmează să treacă. Empatia, răbdarea și tatonarea terenului sunt doar câteva aspecte la care trebuie să te gândești.
Cum să îl ajuți pe copil să facă marea tranziție de la ”singur la părinți” către ”frate mai mare” ne spune psihologul care pe parcursul anilor a lucrat cu numeroase familii și a studiat relația dintre frați din momentul anunțării unei sarcini până la maturitate.
Pe baza acestor studii, Laura Markham a scris și o carte dedicată în totalitate dinamicii dintre copiii aceleiași familii, ”Părinți liniștiți, frați fericiți”, iar un capitol este dedicat exclusiv temei ”relația frate mai mare – bebeluș”.
Cum pregătești terenul și dai vestea?
Oricare ar fi momentul în care alegi să dai vestea cea mare copilului, e o idee bună să îl pregătești. De exemplu, îi poți citi seara povești despre copii cu frați și să discutați pe acest subiect. ”Ți-ar plăcea și ție să ai un frate sau o soră?” poate fi o întrebare de spargere a gheții. Este o ocazie să afli, în cazul în care spune ”nu” ce anume îl îngrijorează. Lasă-ți timp pentru a oferi explicații pentru fiecare argument al copilului, ajută-l să ia în considerare ideea de a avea un frate și diminuează-i prin discuții îngrijorarea înainte de a-l anunța despre sarcină.
Ce să spui în loc de „O să avem un bebeluș”
Odată ce ai decis că e momentul să-i spui, dă vestea din perspectiva copilului. Adică, în loc de ”o să avem un bebeluș” poți să-i spui ”o să fii soră/frate mai mare și când afară o să fie iarnă și ne vom pregăti de Crăciun/ când vor apărea ghioceii va veni bebelușul”.
Este normal să aibă întrebări, de aceea gândește-te din timp cum să răspunzi simplu și doar la întrebările pe care le adresează. De exemplu, poți folosi aplicații care anunță mărimea fătului în fiecare săptămână și îi poți arăta cât de mare e bebelușul pe măsură ce crește.
Relația frate mai mare – bebeluș poate fi construită încă înaintea nașterii. Iată care sunt pașii:
Cum ajuți copilul să se conecteze cu bebelușul încă din timpul sarcinii?
– Pune întrebări cu voce tare despre bebeluș.
Studiile arată că atunci când părinții vorbesc despre cum se simte bebelușul, frații mai mari dezvoltă mai multă empatie și sunt mai puțin agresivi față de cel mic, spune Laura Markham. De asemenea, întrebări precum: ”oare ce face bebelușul acum în burtică?” îl ajută pe copil să se gândească la viitorul frate ca la o persoană reală cu nevoi și sentimente.
– Încurajează conectarea.
Poți să-i spui fratelui mai mare că bebe îl poate auzi cântând și vorbind și că îi va recunoaște vocea după ce se naște. De asemenea, îi poți sugera să facă desene cu care să decoreze camera bebelușului.
– Fii tu însăți conectată.
Dacă atunci când copilul vorbește cu bebelușul din burtă tu te lași cuprinsă de apreciere și căldură, bebe va simți emoțiile pozitive și va asocia vocea fratelui cu o stare de bine. Folosește acest moment de conectare și pentru a-i hrăni starea de bine și a fratelui mai mare, spunându-i ce încântat e bebelușul de atenția lui.
– Fă-l parte din proces.
Nu-l ține departe de toate momentele de bucurie legate de sarcină. Pe lângă informațiile prin care îi spui periodic cât de mare e acum bebe în burtă, îl poți lua cu tine la ecografii, să asculte bătăile inimii și să vadă fătul pe ecran. De asemenea, dă-i drept de vot la alegerea numelui și implică-l în decorarea camerei viitorului nou-născut, alegerea hăinuțelor, jucăriilor și altor obiecte.
– Vorbește cu bebelușul în prezența copilului și spune-i cât de norocos e că va avea un frate mai mare atât de minunat. Menționează cât de bine se vor distra împreună atunci când va crește un pic.
– Povestește-i întâmplări de când era el bebeluș.
Copiii adoră să afle despre ei lucruri noi, mai ales din perioade pe care nu și le amintesc. Îi poți arăta locurile pe unde îl plimbai, ce cântecele îi cântai. Acestea îl vor face să se simtă apreciat și va înțelege mai ușor cum va fi viața cu un bebeluș.
– Cumpără-i o păpușă pe care să o poată îngriji.
Propriul ”bebeluș” căruia să-i schimbe scutecele, să-l hrănească, să-l poarte într-un port bebe îl vor face să nu fie străin de toate îngrijirile pe care trebuie să le acordați viitorului nou-născut. Arătă-i cum poate liniști un bebeluș agitat dacă îl ține în brațe și respiră adânc. Este modul în care chiar el se va putea calma atunci când îl supără prezența celui mic.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)