Dacă plănuiești să aduci pe lume un frățior sau o surioară, cu siguranță primul tău copil va dori să știe mai multe despre felul în care viața lui/ei se va schimba. Îți poți ajuta copilașul să fie pregătit pentru venirea unui frătior sau a unei surioare cu câteva jocuri și strategii simple, care îi vor explica de ce bebelușii au nevoie de îngrijire și atenție specială. Astfel, vei evita sentimente de gelozie și invidie între frati și vei trimite mesajul că îți vei iubi primul copil la fel de mult ca întotdeauna, făcându-l pe cel mic bucuros de întâlnirea cu bebelușul.
Când și cum le spunem?
În funcție de vârsta și maturitatea de care dă dovadă fratele/sora mai mare, vei putea alege momentul în care să îi spui ce îl/o așteaptă.
Copilașii au o idee abstractă a timpului, și dacă le spui prea devreme, e posibil să nu înțeleagă. Tu îți cunoști cel mai bine copilul și trebuie să ții cont că și cei mici sunt foarte perceptivi, așa că ai încredere în instinctele tale de mămică. Când decizi să ii spui despre când va veni noul membru al familiei, folosește un termen ușor de recunoscut pentru copil: sfârșitul verii, în apropierea Crăciunului etc.
Formulează vestea scurt și drăguț. Nu e nevoie de explicații complicate. Unii copii sunt în mod natural mai curioși și vor pune mai multe întrebări, dar nu doresc întotdeauna răspunsurile lungi pe care noi credem că le doresc. Doar cei mai mari vor dori probabil să obțină mai multe detalii.
Poți începe să îți pregătești copilul de venirea unui nou membru în familie încă din perioada sarcinii: îi poți arăta poze de la ecografii sau poate chiar să te însoțească la medic dacă este suficient de mare. De asemenea, vă puteți juca punându-l pe copil să asculte bătăile inimii bebelușului sau să privească modul în care cum acesta lovește în burtică.
Ai putea fi surprinsă de felul în care simte un copil faptul că va deveni fratele sau sora mai mare. Poate va fi încântată să își îmbrace surioara ca pe o păpușă în rochiță sau poate nu ii va plăcea deloc când nu va mai primi toată atenția familiei.
Ideea de baza este să nu faceți presupuneri asupra unor anumite reacții, pozitive sau negative, din partea copilului. Experiența arată că de obicei e un amestec de sentimente, atât din partea copiilor, cât și din partea părinților, în legătura cu sosirea bebelușului. Important este să fie recunoscute și acceptate aceste sentimente prin care vor trece automat toți copiii, uneori mai ușor, alteori mai greu, și să fie asigurați că vor primi în continuare dragostea și atenția de care au nevoie.
Amenajări interioare
Dacă va trebui să îl muți pe copilașul tău în altă cameră, e recomandat să faci această schimbare în decor cu câteva luni înaintea sosirii bebelușului, maxim până în luna a opta. Altfel, e mai bine să așteptați câteva luni după nașterea bebelușului, ca să faceți modificări și mutări prin casă. E bine ca cel mare să nu lege faptul că nu mai are camera lui de venirea bebelușului. Copiii au tabieturile lor și ele trebuiesc respectate, mai ales fiindcă noi suntem cei care le-au creat.
Ce este un bebeluș?
Dacă viitorul frate sau viitoarea surioară nu a prea avut contact cu alți bebeluși, ar fi bine să se întâlnească înainte cu bebelușul unei prietene sau al unor cunoștințe. De asemenea, folosirea unui bebeluș de jucărie îți va ajuta copilașul să știe cam la ce să se aștepte de la cel mic: cum să îl atingă, cum să îl țină, reamintindu-i că e nevoie de supravegherea adultului când va fi momentul real. O lecție importantă pentru copilași este spălarea mâinilor și evitarea atingerii ochilor bebelușului.
Poți exersa felul în care trebuie să-și atingă frățiorul cu o păpușa, ținând-o în brațe și mângâind-o ușor, așa cum va face cu viitorul bebeluș.
Lecția de anatomie
Primului tău născut probabil i se va părea că noul bebeluș arată ciudat și că nu e foarte activ. Pentru a-ți ajuta copilul să știe la ce să se aștepte, poți folosi albumul de poze cu primul tău copil. Poți să îi explici câteva detalii, cum ar fi buricul ce urmează să cadă după câteva săptămâni, gâtul moale care trebuie sprijinit până se face mai puternic, locurile moi ale bebelușului de pe căpșor pe care e bine să nu le atingă. Este util să îi arăți haine de bebeluși pentru ca cel mic să aibă o idee despre dimensiunea viitorului frățior sau surioară.
Ce face un bebeluș?
Copilul tău trebuie pregătit pentru a ști ce îl așteaptă; el trebuie să înțeleagă că felul de a comunica al bebelușului e diferit de al lui, și anume că nu vorbește, ci plânge. Copiii trebuie să înțeleagă că în primele luni cam tot ce face un bebeluș este să plângă, să mănânce și să doarmă, pentru a crește mare și puternic ca el/ea. Puteți face împreună o listă de activități silențioase pe care să le folosiți în timp ce bebelușul doarme. E bine ca cel mare să știe că bebelușul va plânge destul de des, dar că mama și tata vor afla de ce: poate îi este foame, poate îl doare burtica sau altceva, poate are scutecul plin etc.
Ajută-ți copilașul să înțeleagă că bebelușii nu mănâncă la început nimic - ei doar beau lapte direct de la sânii tăi sau dintr-o sticlă pe care tu ai pregătit-o.
Pregătește-ți copilul să știe că la început o să îl ții pe cel mic foarte mult timp în brațe. Poate fi dificil pentru unii copii să vadă cum mama va fi ocupată ținându-l în brațe pe noul-venit mai tot timpul. Dar, odată ce explici de ce bebelușii trebuie să fie ținuți atât de mult în brațe, s-ar putea să fie mai înțelegător. E recomandat să îl ții și pe cel mare în brațe și să îl legeni, întrebându-l cum se simte, explicându-i apoi că aceste mișcări și ținutul în brațe îi fac pe bebeluși fericiți pentru că le amintesc de burtica mămicii. Bineînțeles, ține-l în brațe și pe cel mare ori de câte ori poți. Îmbrățișările nu trebuie să se termine niciodată!
Implică-ți copilul în viața bebelușului
Dacă îl faci pe fratele sau sora mai mare să se simtă important/ă și de ajutor, cu siguranță vei descoperi că total pare mult mai simplu. Încurajează-ți copilul să ajute cât de mult poate și dorește. Poți exersa încă dinaintea venirea bebelușului pe lume: cum să aducă scutecul, pachetul de șervețele umede, prosopul la baia zilnică, jucăria când plânge bebelușul ș.a.m.d.
Exersați cântecele și strâmbați-vă unul la altul ca și cum a-ți vrea să-l faceți pe bebeluș să râdă. Unele activități pot fi făcute chiar de copilul tău, cum ar fi: cântatul sau dansatul pentru noul lui frățior, oferirea degețelului ca să îl strângă bebelușul, plimbatul căruciorului (dacă este suficient de mare).
Venirea unui nou membru în cadrul unei familii este prilej de mare bucurie, dar, uneori, și de stres. Pas cu pas, căutați să îl implicați pe copilul cel mare în cât mai multe activități care îi vor oferi prilejul de a interacționa cât mai mult timp cu nou-născutul, dar de a continua și să se bucure de prezența părinților și căldura mamei.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)