Cu toate că ar fi trebuit să se acorde încă din 2013, banii de educație, echivalentul în lei a 500 de euro, nu au ajuns niciodată la copiii care, cel puțin teoretic, aveau acest drept, deoarece aplicarea măsurii a tot fost amânată. Ajutorul bănesc nu va fi dat nici pe viitor copiilor, cel puțin în forma de până acum, deoarece el nu se mai regăsește și în noua legislație a învățământului, ce se aplică din septembrie.
Banii pentru educație, pe care statul s-a angajat să-i acorde copiilor născuți după 2011, erau prevăzuți în vechea legislație a educației, înlocuită în această toamnă de o nouă legislație.
În noua legislație a învățământului, reprezentată de
Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar și de
Legea 199/2023 a învățământului superior, nu se mai regăsește
“sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educație permanentă”, după cum scria în vechea lege.
Mai exact,
Legea 1/2011 a educației naționale, care nu se mai aplică acum, prevedea că
“statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/ euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia”.
Banii de la stat (echivalentul în lei a
500 euro) ar fi trebuit să se acorde tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a legii educației naționale, adică după 9 februarie 2011.
Legea 1/2011 stabilea și că măsura acordării a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând din anul 2013.
Cu toate acestea, ajutorul nu a fost acordat niciodată copiilor care aveau acest drept, fiindcă, anual, termenul de acordare a fost amânat, astfel că, practic, putem vorbi despre
un deceniu de amânări succesive.
Motivul pentru care a tot fost amânată acordarea banilor e ușor de intuit: impactul financiar mare pe care îl are și lipsa banilor la bugetul de stat.
Așadar, pentru că acum acest sprijin financiar nu se regăsește în noile legi ale învățământului, acordarea lui, cel puțin în următorul an, nu mai poate fi luată în calcul nici la nivel teoretic.
În schimb, Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește acordarea unor
vouchere culturale în valoare de 250 de lei, bani pe care elevii îi vor putea utiliza pentru a participa la concerte, pentru a intra în muzee, pentru a cumpăra cărţi sau pentru plata unor excursii cu teme culturale sau istorice.
Suplimentar, potrivit
OUG 83/2023, în următorii patru ani (până în 2027), elevii dezavantajaţi din învățământul de stat
vor putea primi anual suma de 500 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru achiziția de rechizite școlare și îmbrăcăminte.
Comentarii articol (0)