avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bani pentru nou nascuti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bani pentru nou nascuti

Buna ziua am si eu o intrebare daca sotia mea naste in septembire beneficiaza de acesti bani ?as dori un raspuns daca se poate multumes frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:58, 27 Ianuarie 2014
1. Nu inteleg la ce bani va referiti.

2. Sotia dvs. este salariata? De cand?

3. Dvs. sunteti salariat? De cand?
nu este salariata eu sunt in somaj
bani de noi nascuti deci eu sunt in somaj si pana la urma o sa intru in prenatal da as dori sa stiu beneficiaza de acesti bani in valoare de 500 euro?
1.- Dvs. nu putetim sa benficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- De acest concediu beneficiaza numai mamele pentru ca numai ele nasc.
- Daca nu are serviciu nu poate beneficia de concediu de maternitate.

2. Dvs. ca tata al copilului puteti beneficia de concediu crestere copil daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati avut venituri din salarii si/sau ati fost/sunteti in somaj indemnizat.

3. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC).
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CCC.

4. - Puteti opta pentru CCC pana la varsta de 1 an sau pana la varsta de 2 ani a copilului.
- Mergeti la primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC.

5. - Pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa aveti venituri din salarii.
- Veti primi salariu pentru munca depusa si veti mai primi de la stat 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

6. Indiferent de situatia dvs. si a sotiei veti mai beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
Va referiti la suma de 500 Euro prevazuta in legea nr.1/2011?

Prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, şi se depune într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţi, împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând din anul 2014, conform OUG nr.92/2012.
Astfel:
Articolul II
Prevederile art. 9 alin. (2) şi art. 101 alin. (2) referitoare la finanţarea de bază pentru învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat, precum şi prevederile art. 27 alin. (6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2013.

Alte discuții în legătură

Suma acordata la nasterea unui copil dan0007 dan0007 Persoanele angajate in cadrul invatamantului universitar de stat pot beneficia de suma acordata la nasterea unui copil - conform Legii nr. 1/2011, ... (vezi toată discuția)
Contul pentru educatie permanenta Costine Costine Va adresam o intrebare la care nu reusim sa primim raspuns, prin urmare, nu stim exact unde sa ne adresam. Avem un baietel nascut pe data de 03.07.2012 si, ... (vezi toată discuția)
Aplicare legea educatiei nationale 1/2011 solomonalexa solomonalexa Buna ziua, Va rog sa imi clarificati unele aspecte legate de legea educatiei nationale 1/2011. In primul rand am vazut ca sunt OU care amana intrarea in ... (vezi toată discuția)