Guvernul a aprobat o ordonanat de urgenta care stablieste obligatiile pentru beneficiarii de contracte de lucrari finantate din fonduri Phare Componenta Economica si Sociala si Phare Cooperare Transfrontaliera.
Noile reglementari au scopul de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene in Romania, prin stabilirea unor obligatii in sarcina beneficiarilor, in vederea asigurarii celeritatii si eficientei controalelor efectuate de catre autoritatea contractanta.
Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE), a precizat ca in perioada urmatoare Ministerul, in calitate de Autoritatea Contractanta a fondurilor Phare Componenta Economica si Sociala si Phare Cooperare Tranfrontaliera, va contracta fonduri in valoare de 696 milioane de euro.
"Scopul noilor reglementari este de imparti riscul intre agentia de implementare si beneficiarul lucrarii. In acest moment beneficiarii finali nu sunt parte semnatara. Din acest motiv au existat cazuri in care, desi beneficiarii aveau semnat contract cadru cu Autoritatea de reglementare, acestia nu-si indeplineau obligatiile", a explicat Adrian Ciocanea.
Potrivit actului normativ, la semnarea contractului de lucrari, beneficiarul trebuie sa faca dovada existentei surselor de co-finantare aferente contractului de lucrari, prin prezentarea bugetului aprobat pentru anul in curs. In cazul contractelor de lucrari care se deruleaza pe mai multi ani, beneficiarii vor prezenta, la semnarea contractului, bugetul aprobat pentru anul in curs si proiectia bugetara multianuala. Masura este necesara intrucat au fost situatii in care, la momentul emiterii certificatul de plata, beneficiarii nu au putut face platile, a explicat secretarul de stat.
Beneficiarii sunt obligati sa transfere contravaloarea corespunzatoare contributiei lor, aferenta contractului de lucrari, in contul de trezorerie deschis de Ministerul Integrarii Europene, in cel mult 5 zile lucratoare de la data emiterii certificatului de plata. In cazul nerespectarii acestei prevederi, beneficiarii suporta toate costurile ce decurg ca urmare a neindeplinirii acestei prevederi.
De asemenea, beneficiarii sunt obligati sa puna la dispozitia constructorului amplasamentul lucrarii, liber de orice sarcini, in termen de 28 de zile de la data semnarii contractului. Acest termen este obligatoriu, daca contractul nu prevede altfel.
In situatia in care, din cauza nerespectarii de catre beneficiar a acestei obligatii, Autoritatea Contractanta (Ministerul Integrarii Europene) a platit constructorului sumele reprezentand penalitati datorate conform contractului de lucrari, Autoritatea are drept de regres impotriva beneficiarului, fara nici o alta formalitate, pentru a recupera aceste sume. ("drept de regres" inseamna dreptul de a se intoarce impotriva celui care a cauzat prejudicial).
In termen de 14 zile de la notificarea Autoritatii Contractante, beneficiarii sunt obligati sa preia obiectivul realizat la terminarea lucrarilor sau sa preia santierul in cazul incetarii lucrarilor. In cazul nerespectarii acestui termen, beneficiarii suporta toate costurile ce decurg ca urmare a neindeplinirii acestei obligatii.
Daca, pe parcursul executarii lucrarilor, valoarea lucrarilor executate depaseste valoarea finantarii nerambursabile, diferenta necesara pentru finalizarea proiectului va fi suportata de beneficiar.
In cazul in care lucrarile nu sunt finalizate din cauza neindeplinirii intocmai si la timp de catre beneficiari a obligatiilor prevazute de acordul cadru, pentru a permite efectuarea tuturor platilor stabilite in memorandumul de finantare, beneficiarii raspund pentru finantarea si finalizarea tuturor lucrarilor ramase de executat si pentru plata acestora. Exceptiile fac cazurile de forta majora.
In cazul nefinalizarii lucrarilor in termen de un an de la data expirarii termenului de efectuare a platilor prevazut in memorandumul de finantare si in cazul in care Comisia Europeana solicita restituirea contravalorii finantarii nerambursabile din fonduri Phare, suma trecuta in documentele prin care Comisia Europeana a formulat aceasta solicitare va fi suportata de catre beneficiar conform notificarii Autoritatii Contractante, in termenele stabilite de catre aceasta. In aceleasi conditii, se instituie in sarcina beneficiarilor si obligatia de a restitui contravaloarea finantarii de la buget, conform notificarii Autoritatii Contractante.
Sprijin pentru echipele de control
Beneficiarii sunt obligati sa acorde sprijin echipei de control a Autoritatii Contractante in activitatile de control si recuperare a fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de co-finantare aferente. Beneficiarii au obligatia sa furnizeze reprezentantilor Autoritatii Contractante, pe parcursul desfasurarii controalelor, documentele si informatiile necesare intocmirii actului de control. In cazul in care aceste documente nu pot fi furnizate imediat, beneficiarii sunt obligati sa raspunda in zece zile de la data solicitarii.
Comentarii articol (0)