- 7.567 de lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
- 3.784 de lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.
Potrivit Legii 263/2010, ajutorul se acordă în cazul decesului unui asigurat sau unui pensionar, banii fiind primiți de o singură persoană, și anume de cea care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.
În plus, ajutorul de deces poate fi cerut și atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului și care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, dar valoarea acestuia este la jumătate din cuantumul pentru cei asigurați, cum, de altfel, rezultă și din lista de mai sus.
Din toamna viitoare, după cum stabilește noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanelor care se asigură cu cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, dar și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.
Totodată, plata ajutorului de deces se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, atâta timp cât fac dovada că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Comentarii articol (3)