Totuși, profesorii cu o vechime în învățământ de peste 15 ani nu pot cere, în prezent, reducerea normei, deoarece, prin OUG 115/2023, apărută la finalul anului, s-a stabilit că aplicarea măsurii se amână până la începutul anului școlar 2025-2026.
În schimb, așa cum stabilește ordonanța apărută recent, “până la intrarea în vigoare a prevederilor art. 207 alin. (11), Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (…), beneficiază de reducerea normei didactice de predare-învățare-evaluare cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 25 ani și cu gradul didactic I”.
Așadar, până la începutul anului școlar 2025-2026, doar profesorii cu o vechime în învățământ de peste 25 ani și cu gradul didactic I pot cere reducerea normei didactice, nu și cei cu o vechime de peste 15 ani.
Norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a antepreșcolarilor/ preșcolarilor și a elevilor în clasă reprezintă, potrivit noii legi a învățământului, numărul de ore corespunzător activităților amintite și se stabilește după cum urmează:
- 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
- 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
- pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice - 16 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistru-instructor și profesor pentru instruire practică - 20 de ore pe săptămână.
Comentarii articol (3)