Vârsta standard de pensionare este, conform noii legi, de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În cazul femeilor, creșterea vârstei standard de pensionare va avea loc treptat, până în 2035.
De asemenea, la fel cum s-a întâmplat și până acum, au dreptul la pensie de invaliditate și elevii, ucenicii și studenții care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.
Apoi, Legea 360/2023 redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități profesionale.
Astfel, în raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea de gradul I este caracterizată de deficiența funcțională gravă și capacitate de autoservire pierdută. Invaliditatea de gradul II este caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial. În fine, invaliditatea de gradul III se caracterizează prin deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.
„Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, mai scrie în document.
Criteriile și normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, adică ar trebui să apară până pe 30 noiembrie 2024.
Pensia de invaliditate reprezintă o categorie de pensie care nu se acordă definitiv, aceasta fiind condiționată de afectarea temporară a capacității de muncă a unei persoane.
De aceea, atunci când apare această situație, se acordă o pensie de invaliditate ce este verificată permanent pentru a se vedea dacă măsurile aplicate au determinat recuperarea capacității de muncă, iar persoana își poate relua activitatea.
Concret, legea stabilește că “pensionarii de invaliditate sunt supuși periodic revizuirii medicale, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale”.
După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacității de muncă, prin care se stabilește, după caz:
- menținerea în același grad de invaliditate;
- încadrarea în alt grad de invaliditate;
- redobândirea capacității de muncă.
Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care au invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă, cei care au împlinit vârstele standard de pensionare și cei care au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.
Comentarii articol (29)