ACCES GRATUIT
UPDATE: Pacienții cu cancer și alte boli cronice vor beneficia în continuare de fonduri pentru investigații de monitorizare, potrivit unei ordonanțe oficializate recent
Deoarece, pe la începutul anului, în spațiul public se tot vehicula ideea că Ministerul Sănătății încearcă să elimine, printr-o propunere apărută atunci, investigațiile necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli grave, inclusiv cancer, instituția a făcut precizarea că schimbările anunțate în iarnă nu vizau eliminarea investigațiilor de monitorizare pentru toate tipurile de boli, ci doar în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, care nu mai are aceleași urmări ca acum câțiva ani. Acest lucru este confirmat într-o ordonanță apărută în această săptămână.
Articolul continuă mai jos
“Pentru informarea opiniei publice, proiectul de act normativ privind Ordonanța Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătății, publicat în transparență decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătății se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022. Având în vedere încetarea pandemiei de COVID – 19, se propune eliminarea din cuprinsul art. IX din OUG 44/2022 (…) a investigațiilor necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, din categoria investigațiilor tip «Monitor»”, apare, mai exact, în
clarificarea din iarnă a Ministerului Sănătății.
OUG 66/2024, aplicabilă din 17 iunie, modifică, printre altele, un paragraf din
OUG 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, astfel încât să se elimine referirea la suplimentarea sumelor alocate investigațiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
Așadar, acum, după a fost modificat oficial, art. IX din OUG 44/2022 stabilește că,
“pentru investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigațiile paraclinice, prin acte adiționale”.
Adică acest articol nu se mai referă acum la pacienții diagnosticați cu COVID-19, ca înainte, ci doar la cei diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice ori boală cronică renală.
În concluzie, după cum sublinia, acum ceva vreme, Ministerul Sănătății,
“pacienții cu boli oncologice și alte boli cronice vor beneficia în continuare de fondurile necesare pentru programele de monitorizare”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)