Buna ziua... nu o data m-am vazut facut mingie de ping-pong intre medicul de familie si specialist (evident, atunci cand acesta din urma functioneaza in alta clinica).
Concret atunci cand fac programare la specialist mi se cere bilet de trimitere (daca nu vreau sa platesc). Prima oara totul e OK. Apoi cand doresc din nou incep problemele. Ba mi se spune ca e valabil doar o singura consultatie. Apoi ca e valabil 3 consultatii, dar sa nu treaca intre ele 30 de zile. Ultima oara tipele de la programari la medici specialisti accepta ca biletul e valabil 3 luni pentru maxim 3 consultatii, cu conditia ca sa nu treaca 30 de zile intre o consultatie si alta. Ultima lor varianta e ca totusi e valabil 3 consultatii in 3 luni de zile fara alte conditionari.
Trec cele 3 luni si merg la medicul de familie sa cer alt bilet de trimitere. Aici mi se refuza pe motivul ca deja e boala cronica si pentru astea biletul e valabil 6 luni de zile si pentru 6 consultatii. Asta a fost prima oara cand am auzit. Am insistat sa imi spuna conform carui paragraf din ce lege. Mi se spune vezi normele casei de asigurari la anexa 39A. Descopar aceste norme ca fiind Ordinul 423-191 COCA din martie 2013 ceva imens la 432 de pagini. Anexa 39A este mica totusi. Nici una din acele boli cronice nu se aplica la mine. Deci e clar ca iar e vrajeala ca sa nu spun altfel. Si totusi care este adevarul? Nu ma descurc in asemenea cantitate de informatie. #-o#-o#-o#-o#-o#-o
Cat e valabil biletul de trimitere, pentru cate consultatii si conform carui paragraf din norme? Stie cineva cu certitudine?
Gestionarea biletelor de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice este reglementată de Ordinul Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/ 542 / 2011 cu modificările şi completările ulterioare. Aceste prevederi sunt valabile atât pentru cel care prescrie biletul de trimitere pentru investigaţii, cât şi pentru laborator , furnizorul serviciilor de investigaţii medicale. Valabilitatea unui bilet de trimitere este de 10 zile calendaristice din momentul emiterii. În acest interval, asiguratul are obligaţia de a se prezenta la un laborator medical pentru a i se efectua investigaţiile respective sau, în situaţia în care , din motive obiective, furnizorul nu poate să efectueze investigaţiile, acesta are obligaţia să îl programeze la o dată ulterioară.Din acest considerent, biletul de trimitere are valabilităţi diferite: pentru afecţiuni acute şi subacute, valabilitatea biletului este de 30 de zile. Pentru bolile cronice există două situaţii: pentru cei care suferă de diabet zaharat si afecţiuni oncologice , biletul este valabil 90 de zile, iar pentru celelalte boli cronice, biletul de trimitere este valabil 60 de zile calendaristice. Dacă nu se respectă aceste intervale, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea. În acest caz asiguratul trebuie să se întoarcă la medicul de familie pentru eliberarea unui alt billet sau plăteşte analizele medicale, ceea ce-l determină de fapt pe contribuabil să plătească de două ori pentru un serviciu medical.