Directiva 1.438/2024, aplicabilă din 13 iunie 2024, prevede o serie de modificări ale standardelor de comercializare existente pentru miere, sucuri de fructe, gemuri și lapte, care vor avea ca rezultat o mai mare transparență în ceea ce privește producția lor și o calitate mai bună a acestor produse pentru consumatori. Țările au la dispoziție doi ani pentru a aplica noile măsuri, mai exact, până în iunie 2026.
Concret, directiva europeană revizuiește o serie de directive existente (așa-numitele ”directive ale micului dejun”) privind anumite produse alimentare, cum ar fi mierea, sucurile de fructe, gemurile și laptele conservat.
Scopul revizuirii este acela de a actualiza normele în funcție de evoluția pieței, de așteptările consumatorilor și de obiectivele de sustenabilitate ale strategiei „De la fermă la consumator”.
Miere
În cazul mierii, actul normativ prevede indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru amestecurile de miere, fără posibilitatea de a folosi mențiuni generice precum „UE” sau „non-UE”. Acest lucru va permite consumatorilor să știe exact din ce țară provine mierea pe care o cumpără.
De asemenea, directiva prevede introducerea de metode armonizate de analiză pentru a oferi o mai bună informare a consumatorilor cu privire la originea mierii din amestecuri. Statele membre pot decide că, pentru mierea introdusă pe piață pe teritoriul lor, este permisă doar indicarea procentului celor mai mari patru cote, în cazul în care aceste țări reprezintă mai mult de 50% din amestec.
Suc de fructe
Se introduc trei categorii de sucuri de fructe, și anume „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr”, „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „sucul concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr” pentru a răspunde cererii tot mai mari de produse cu conținut redus de zahăr.
Datorită noilor standarde, mențiunea „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” va putea fi utilizată pe etichetă. Acest lucru este menit să îmbunătățească informarea consumatorilor, deoarece adesea consumatorii nu cunosc diferența dintre sucurile de fructe (care, prin definiție, nu pot conține adaos de zaharuri) și nectarurile de fructe.
Gemuri
În ceea ce privește gemurile, directiva prevede creșterea conținutului minim de fructe de la 350 la 450 de grame per kilogram, rezervat acum numai pentru gemurile de calitate superioară. Acest lucru va duce la o îmbunătățire a calității acestei categorii de produse, dar și la o reducere a conținutului de zahăr adăugat. De asemenea, se prevede posibilitatea autorizării utilizării termenului „marmeladă” ca sinonim pentru „gem”.
Lapte
În cazul laptelui, se prevede eliminarea distincției dintre laptele „evaporat” și cel „condensat”. Acest lucru va simplifica etichetarea și va facilita comerțul cu lapte între statele membre ale UE. Mai mult, directiva prevede autorizarea laptelui deshidratat cu un conținut redus de lactoză, oferind consumatorilor cu intoleranță la lactoză o opțiune mai largă de produse lactate.
Comentarii articol (0)