Impozitul pe mijloacele de transport
Potrivit Codului fiscal, orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat ori înregistrat în România datorează un impozit anual pentru respectivul mijlocul de transport. Astfel, dacă la 31 decembrie 2023 dețineau o mașină, proprietarii lor trebuie să plătească impozit pentru ea anul acesta, chiar dacă, de la începutul anului și până în prezent, au vândut-o.
Legislația fiscală stabilește că impozitul pe maşini se plătește la bugetul localității unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz. Impozitul se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Cu condiția să plătească impozitul pentru tot anul până la 31 martie, deținătorii de vehicule beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, ce se stabilește prin hotărâre a consiliului local.
Impozitul auto se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare stabilită de Codul fiscal. De exemplu, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/ 200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv - 72 lei/ 200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv - 144 lei/ 200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc, suma folosită la stabilirea impozitului este de 290 lei/ 200 cmc. În cazul motocicletelor, triciclurilor, cvadriciclurilor și autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea stabilită de Codul fiscal este de 8 lei/ 200 cmc.
În același timp, Codul fiscal stabilește și o serie de scutiri și reduceri de la plata impozitului auto. De exemplu, printre altele, nu se plătește impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, pentru vehiculele istorice sau cele electrice (lista completă poate fi citită aici). În plus, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, iar în cazul unui ataș, impozitul este de 50% din cel pentru motocicletele respective. De asemenea, consiliile locale pot decide acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.
Impozitul pe clădiri
Chiar dacă, în 2022, a fost stabilită modificarea sistemului de impozitare a clădirilor, regulile de impozitare locală a clădirilor și terenurilor au fost amânate pentru 2025, ceea ce înseamnă că și în acest an se aplică regulile vechi. Astfel, regulile impozitului pe clădiri sunt similare celor de la impozitul auto, respectiv oricine avea în proprietate o clădire în ultima zi a lui 2023 trebuie să plătească anul acesta impozit pentru ea. Totodată, impozitul pe clădiri poate fi achitat în două tranșe egale, termenele legale de plată fiind tot 31 martie și 30 septembrie.
Impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. Concret, o valoare are impozitul pentru clădirile rezidențiale, cele strict de locuit, și alta pentru cele nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc. Există și o a treia situație, în care un apartament, de pildă, e folosit atât ca locuință, cât și ca sediu social, caz în care se poate vorbi despre o clădire cu destinație mixtă.
Impozitul pe locuințe. Codul fiscal prevede că, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, deținute de persoane fizice, nu de firme, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. Valoarea impozabilă a clădirii se obține prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/ mp dintr-un tabel conținut de Codul fiscal. Totodată, valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie.
Impozitul pe spațiile nerezidențiale. Acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%, în funcţie de decizia consiliului local, asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2018-2022, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în aceeași perioadă sau valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani. În cazul unui imobil mai vechi de cinci ani sau cumpărat cu cel puțin cinci ani în urmă, pentru care nu există raport de reevaluare depus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate ȋn cazul ȋn care clădirea ar fi rezidenţială.
Impozitul pe clădirile cu destinație mixtă. Sunt considerate clădiri mixte proprietățile care sunt folosite și ca locuință, și ca sediu social. În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere. Dacă la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează ca pentru clădirile rezidențiale. În cazul clădirilor cu destinație mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.
Impozitul pe terenuri
Ca în cazul impozitului auto sau celui pe clădiri, impozitul pe terenuri e datorat în acest an de cei care le dețineau la 31 decembrie 2023. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.
După cum prevede Codul fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în acest tabel.
Pentru un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință (teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv etc). La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.
Și în cazul acestui tip de impozit există anumite categorii de persoane ce nu trebuie să-l plătească. Mai exact, printre multe excepții, sunt de amintit terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, cel aflat în proprietatea sau coproprietatea veteranilor sau văduvelor de război, suprafețele de fond forestier, terenurile aparținând cultelor religioase etc.
O nouă taxă în 2024: Taxa pe lux
Potrivit modificărilor apărute în toamna lui 2023 la Codul fiscal, din acest an, cei ce dețin bunuri de valoare mare, respectiv case sau mașini scumpe, trebuie să plătească un impozit special.
Concret, acest nou impozit vizează persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Contribuabilii sunt obligați să completeze o declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (formularul 216) și să o depună la Fisc până la data de 30 septembrie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie - în cazul celor (persoane fizice, dar și juridice) ce dețin mașini scumpe. Aceleași termene sunt și pentru plata taxei pe lux.
Comentarii articol (11)