OUG 124/2024, ce prevede a doua amânare a aplicării noului sistem de impozitare locală a clădirilor, a fost publicată în Monitorul Oficial și este în vigoare din 24 octombrie 2024. În mod normal, reforma trebuia să se aplice din 2023, dar a fost amânată inițial pentru 2025, iar acum - pentru 2026.
„Îndeplinirea angajamentului din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență - n. red.) cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice, context în care Ministerul Finanțelor continuă să colaboreze cu experții Băncii Mondiale și, astfel, se propune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din OG 16/2022 referitoare la modificarea Titlul IX (impozite și taxe locale) din Codul fiscal - de la data de 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026.
De asemenea, având în vedere necesitatea unei implementări în mod coordonat a măsurilor de reformă din PNRR referitoare la impozitarea proprietății imobiliare, reprezentând un element de noutate, se propune înființarea unei structuri distincte în cadrul Ministerului Finanțelor, care să fie responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate, astfel cum au recomandat instituțiile internaționale care au acordat asistență tehnică de specialitate”, scria în nota de fundamentare ce a însoțit noua ordonanță în forma sa de proiect.
Concret, prin OG 16/2022 a fost reglementat un nou sistem de impozitare a clădirilor, care nu s-a aplicat însă din 2023, așa cum se dorea inițial, fiind amânat de Parlament prin Legea 370/2022. Astfel, noul sistem s-ar fi aplicat abia din 2025, dar acum a intervenit o nouă amânare.
În primul rând, pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte.
Astfel:
- pentru 2025: impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel rămân ca acum. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;
- începând cu 2026: acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
Astfel:
- pentru 2025: pentru persoanele juridice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani;
- începând cu 2026: pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
Comentarii articol (8)