avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Recomandare pentru forma juridica, dupa renuntarea la ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Recomandare pentru forma juridica, dupa renuntarea la PFA

Salut,
Am un job, full time, si pe langa asta mai fac mici chestii, legate de comunicare/publicitate. Sunt lucrari punctuale, mai mult de hobby. Din cate inteleg, din 2016 voi plati pe PFA si contributiile la pensii, pe langa impozitul pe profit (16%) si sanatate (5%).

Ma gandesc sa inchid PFA-ul din ianuarie si sa lucrez la negru sau sub alta forma de organizare. Am inteles ca microintreprinderea ar fi o optiune, cu cota de impozitare pe cifra de afaceri. Pentru mine e ok, ca prestez servicii.

Ce imi recomandati, pentru a putea lucra legal proiecte punctuale? Daca nu am un proiect doua-trei luni, sa nu platesc aiurea? Mi se pare corect sa platesc taxe si impozite, dar proportional cu ce castig.Daca nu castig, de ce sa platesc pensii la cota din salariul minim?

Editat pentru ca nu isi avea locul pe acest forum.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:33, 18 Decembrie 2015
La o societate va trebui sa colaborati cu un contabil. Acesta va fi un cost in plus fata de PFA.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Am mai auzit un zvon. Eu am sediul acasa la parintii mei, dar activitatea la sediul clientului sau ceva e genul asta.
Exista riscul ca tata sa plateasca un impozit mai mare pentru ca am eu PFA declarat acolo?
Da.

Noul Cod fiscal 2016:

ART. 453 - Definiţii

În înţelesul prezentului titlu, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) activitate economică- orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii şi lucrări pe o piaţă;

d) clădire cu destinaţie mixtă- clădire folosită atât în scop rezidenţial, cât şi nerezidenţial;

e) clădire nerezidenţială- orice clădire care nu este rezidenţială;

f) clădire rezidenţială- construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii;

ART. 457 - Calculul impozitului pe clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

(2) Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

(4) În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.


Avocatnet.ro a scris aici www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare impozit cladire 7clau 7clau Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca am firma de taxi si sediul firmei este acasa cu cat se mareste impozitul pe cladire ? (vezi toată discuția)
Impozitul pentru apartamentele inchiriate la firme vasilemb vasilemb Inchiriez un apartament la o firma pentru sediu social si unul la alta firma pentru punct de lucru. Cu cat se majoreaza cota de impozit pentru cele 2 ... (vezi toată discuția)
Neplata impozit cladire nerezidentiala Negoita Daniela Negoita Daniela In anul 2015 am achiziționat impreună cu soțul meu o hală industrială pe care am inregistrat o imediat la fisc pentru impunere clădire și teren .Nu am ... (vezi toată discuția)