ACCES PREMIUM
De ce premium?
Cinci proiecte din domeniul fiscal-financiar pe care le pregătește Guvernul în 2024
Printre proiectele incluse în programul legislativ din 2024 al Guvernului se numără și unul pentru modificarea Codului fiscal. De asemenea, urmează să vedem modificări la criteriile de mărime pentru întreprinderi, la prevenirea spălării banilor și la cooperarea autorităților vamale din UE. Toate aceste proiecte trebuie inițiate în curând de Ministerul Finanțelor (MF), aprobate de Executiv în primăvară și în vară și apoi trimise Parlamentului.
Articolul continuă mai jos
Programul legislativ pe 2024 apare joi pe agenda ședinței săptămânale a Guvernului. Din acesta am extras cinci proiecte interesante pentru contribuabili, ce țin de domeniul fiscal-financiar:
1. Noi modificări la Codul fiscal. În principal, MF vrea să transpună prin lege Directiva europeană 285/2020 și Directiva europeană 542/2022. Prima este pentru
extinderea regimului de scutire de TVA, ce este gândit special pentru întreprinderile mici, iar a doua este pentru
introducerea de noi cote reduse de TVA, pe lângă cele actuale. Proiectul de lege va fi aprobat de Executiv în mai 2024 și apoi va fi trimis Parlamentului.
2. Modificări privind criteriile de mărime pentru întreprinderi. Este vorba de transpunerea prin lege a
Directivei europene 2.775/2023, care prevede ajustarea criteriilor de mărime pentru microîntreprinderi și întreprinderi sau grupuri mici, mijlocii și mari. Schimbările se vor aplica pentru exercițiile financiare care încep la 1 ianuarie 2024. Proiectul ar urma să fie aprobat de Guvern în aprilie 2024 și apoi să fie trimis Parlamentului.
3. Noi reguli legate de raportul privind durabilitatea. Un proiect de lege pentru modificarea Legii 162/2017 (auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate) urmează să treacă de Executiv în mai 2024 și apoi să treacă de Parlament până în iunie 2024. Printre altele, modificările vizează introducerea unor prevederi privind raportarea de durabilitate (
în afară de cele stabilite recent prin ordin al MF). Un proiect cu același scop va fi aprobat, la aceleași termene, pentru modificarea Legii 24/2017 (emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață).
4. Noutăți pe cooperarea autorităților vamale din UE. Ne referim la un proiect de lege cu măsuri pentru aplicarea prevederilor Convenției cu privire la asistența reciprocă și cooperarea între administrațiile vamale. Documentul va fi aprobat la nivelul Guvernului în iunie 2024. Inițiativa are ca scop operaționalizarea Unității Centrale de Coordonare la nivelul Autorității Vamale Române și asigurarea condițiilor pentru derularea cooperării și asistenței între România și celelalte state ale UE în domeniul prevenirii, descoperirii, urmăririi și pedepsirii încălcării dispozițiilor vamale unionale și naționale.
5. Modificări la legislația prevenirii și combaterii spălării banilor. Un proiect de lege pentru modificarea Legii 129/2019 urmează să fie aprobat de Guvern în cursul lunii aprilie 2024, care ulterior să treacă de Parlament până în iunie 2024. În esență, ar urma să fie rezolvate unele deficiențe constatate de autoritățile europene.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectele de legi trebuie aprobate de Guvern, adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial. Nu este exclus, însă, ca unele dintre ele să fie transformate în ordonanțe, pentru scurtarea procesului de legiferare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.