Această tendință a luat amploare după ce Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a dus la criza energetică din Europa, cei mai afectați fiind marii consumatori de energie.
Cererea de finanțare a companiilor germane pentru investiții în utilaje, tehnologie și extinderea capacităților de producție a scăzut, existând riscul ca expansiunea economiei să fie blocată pe termen lung, deoarece companiile se concentrează acum doar pe cum să supraviețuiască.
„Germania este cu adevărat în declin”, spune un manager al unui fond de investiții citat de Bloomberg. „Toate marile economii industriale încetinesc, dar în Germania situația e agravată de costul energiei. De asemenea, sectorul industriei auto este puternic concurat de producătorii chinezi”.
Perspective sumbre pentru cea mai mare economie europeană
La Forumul Economic Mondial de la Davos de luna trecută, starea de spirit la adresa Germaniei în rândul oamenilor de afaceri a fost departe de a fi optimistă. Părerea generală este că cea mai mare economie europeană și-a pierdut stabilitatea și se confruntă cu o perioadă de declin, pe măsură ce este concurată la orice, de la utilaje la mașini, inclusiv electrice, pe măsură ce tehnologia avansează.
„Perspectivele economice ale țării rămân sumbre”, potrivit Weil European Distress Index, care se bazează pe stagnarea profitabilității întreprinderilor și a penuriei de cash-flow.
Creșterea ratelor dobânzilor din ultimii doi ani a exacerbat dificultățile, scoase în evidență de problemele de pe piața imobiliară în special. Creditorul Deutsche Pfandbriefbank AG a declarat miercurea trecută că a crescut provizioanele pentru riscul la creditele neperformante, constatând „slăbiciunea persistentă” în domeniul imobiliar.
Peste 13,6 miliarde de dolari din împrumuturi și obligațiuni emise de companiile germane au fost afectate luna trecută, de 13 ori mai mult decât în Italia, arată datele compilate de Bloomberg News. Aceasta indică o problemă mai generală, cu aproximativ 15% din companiile din Germania care au în prezent dificultăți financiare, cea mai mare rată din Europa, potrivit unui raport al firmei de consultanță Alvarez & Marsal.
„Probelemele se răspândesc și în alte sectoare”, dincolo de imobiliare, construcții și retail, sectoare care au fost afectate de inflație și de creșterea costurilor îndatorării, a declarat Christian Ebner, directorul general al echipei de consultanță pentru restructurare financiară. „Producția începe să fie afectată”, iar industria auto „va continua să fie un copil cu probleme”.
Test de stres maxim pentru forța Germaniei ca superputere industrială
Producția industrială a cele mai mari economii din Europa este pe un trend descrescător încă din 2017, iar declinul se accelerează pe măsură ce competitivitatea scade.
Scăderea calității învățământului
Factorii care susțineau mașina industrială germană s-au prăbușit ca niște piese de domino. SUA s-a îndepărtat de Europa și încearcă să concureze cu aliații de peste Ocean pentru investițiile în energiile curate. China devine un rival tot mai puternic și nu mai este un client la fel de mare pentru produsele germane. Dar lovitura fatală pentru companiile din industria grea l-a reprezentat închiderea robinetului de gaze ieftine venite din Rusia.
Pe lângă volatilitatea economiei globale, paralizia clasei politice de la Berlin agravează problemele interne de lungă durată cum ar fi infrastructura învechită, forța de muncă îmbătrânită și birocrația excesivă. Sistemul de învățământ, odinioară punctul forte al pregătirii forței de muncă este emblematic pentru lipsa pe termen lung a investițiilor guvernamentale în serviciile publice. Institutul Ifo estimează că scăderea competențelor la matematică ale absolvenților de liceu va diminua valoarea producției industriale cu aproximativ 14 trilioane de euro până la sfârșitul secolului.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)