Pentru că valoarea ISR se majorează anual cu rata inflației, mai multe ajutoare, inclusiv indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități, vor crește din martie.
În plus, Legea 448/2006 prevede ca persoanele cu dizabilități să primească lunar, tot fără să se țină cont de venituri, de un buget personal complementar:
- 180 de lei (30% din ISR) - pentru adultul cu handicap grav;
- 132 de lei (22% din ISR) - pentru adultul cu handicap accentuat;
- 72 de lei (12% din ISR) - pentru adultul cu handicap mediu.
Totodată, persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață și cu metroul.
Tot legat de transport, persoanele cu dizabilități beneficiază de bilete de transport interurban (24 de călătorii/ an pentru persoanele cu handicap grav și 12 pentru cele cu handicap accentuat) sau bani pentru carburant (1.500 de lei/ an pentru persoanele cu handicap grav și 750 de lei/ an pentru cele cu handicap accentuat).
Conform legii, persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă în alte localități decât cele de domiciliu beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial și peste numărul de călătorii prevăzut, în funcție de recomandarea centrului de dializă.
Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credite fără dobândă pentru achiziționarea unui singur autovehicul și pentru adaptarea unei locuințe conform nevoilor individuale de acces, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului, dar și cu condiția ca valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani.
În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro, iar perioada de rambursare este de 15 ani.
Suplimentar, atât persoanele cu dizabilități, cât și însoțitorii acestora beneficiază de scutire de la plata rovinietei.
Persoanele cu handicap beneficiază, de asemenea, potrivit Legii 95/2006 a sănătății, și de asigurare, fără plata contribuției, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006.
După cum stabilește Codul fiscal (Legea 227/2015), persoanele cu handicap grav și accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru:
- activități independente, realizate în mod individual și/ sau într-o formă de asociere;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- salarii și asimilate salariilor;
- pensii;
- activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii.
Pe lângă toate cele amintite, persoanele cu dizabilități pot solicita autorităților eliberarea unui card european pentru dizabilitate, ce vine în completarea cardurilor naționale pentru persoanele cu dizabilități și care aduce beneficii precum transport gratuit cu mijloacele de transport în comun, parcare gratuită sau acces gratuit ori subvenționat parțial la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber în mai multe țări ale UE.
Comentarii articol (30)