ACCES GRATUIT
Venitul minim de incluziune: Noile ajutoare sociale se majorează, începând din martie, pentru a doua oară în acest an
Chiar dacă nu se mai calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR), noile ajutoare sociale, respectiv venitul minim de incluziune, se majorează anual, în martie, cu rata medie anuală a inflației din anul anterior, potrivit legislației specifice. Ca excepție de la regulă, în 2024, valoarea venitului minim de incluziune a fost majorată, de la începutul anului, de două ori.
Articolul continuă mai jos
Venitul minim de incluziune este acordat persoanelor ce îndeplinesc condițiile specifice începând din ianuarie 2024. Practic, el înlocuiește fostele ajutoare sociale, respectiv venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. De asemenea, potrivit
Legii 196/2016, venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii.
Aceeași lege stabilește, la articolul 91, că nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia
se majorează anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).
Pentru 2023, INS
a anunțat o rată a inflației de 10,4%. Pe lângă valoarea venitului minim de incluziune, și
valoarea ajutoarelor financiare de la stat ce se calculează în raport cu ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
Acum, valoarea venitului minim de incluziune nu mai depinde de ISR, dar tot se majorează anual, în martie, cu valoarea inflației din anteriorul an.
În plus, ca excepție de la regula amintită, de la data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia, a fost actualizat cu rata medie a inflației din 2022, respectiv cu
13,8%.
Așadar, în 2024,
venitul minim de incluziune se indexează de două ori: prima dată, în ianuarie, cu rata inflației din 2022 și a doua oară, în martie, cu inflația din 2023.
La modul concret, așa cum a confirmat și Ministerul Muncii la solicitarea
avocatnet.ro, valoarea venitului minim de incluziune (ce conține ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii) a fost majorată astfel:
Valorile venitului net ajustat
Valorile ajutorului pentru familia cu copii
Pentru a putea obține venitul minim de incluziune, familiile sau persoanele singure cu venituri reduse trebuie să depună o cerere în acest sens la primăria de care aparțin cu domiciliul, însoțită de mai multe alte documente. Procedura exactă și lista completă a actelor pot fi găsite în
acest material.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (15)