După cum a transmis în această dimineață, "Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, începe astăzi plata prestațiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune".
Potrivit Legii 196/2016, venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii.
Sprijinul pentru incluziune are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
Pe de altă parte, ajutorul pentru familia cu copii vizează prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
Pentru a obține noul ajutor de la stat, persoanele singure sau familiile cu venituri reduse trebuie să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, mai exact, serviciului public de asistenţă socială, unde trebuie să depună o cerere (care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei), însoțită de următoarele documente:
- o declaraţie pe propria răspundere;
- un angajamentul de plată - se folosește în situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit;
- actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
- adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit, după caz;
- certificat de naştere pentru fiecare copil, după caz;
- certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei, după caz;
- dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi 16 ani;
- alte documente specifice situaţiei solicitantului/ beneficiarului.
Dosarele sunt apoi analizate și înaintate primarului, care, în funcție de fiecare situație în parte, emite o dispoziție de acordare sau de respingere a plății acestui ajutor. Autoritățile au stabilit, în ianuarie, cam toate detaliile ce permit acordarea acestui ajutor, inclusiv modelul dispozițiilor primarului privind aprobarea sau respingerea dreptului la venitul minim de incluziune (Ordinul Ministerului Muncii 546/2024).
Cine poate beneficia de venitul minim de incluziune
În primul rând, conform Legii 196/2016, beneficiari ai venitului minim de incluziune pot fi persoanele care au reședința și/ sau domiciliul în România (trebuie să facă dovada acestei condiții). Apoi, pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 de lei/ persoană, respectiv 400 de lei, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
Totodată, pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului trebuie să fie de 700 de lei/ membru de familie.
Conform legii, persoanele care dețin unul sau mai multe bunuri incluse într-o listă nu pot beneficia de venitul minim de incluziune. Întreaga listă a bunurilor ce exclud acordarea ajutorului poate fi consultată aici.
Apoi, pentru menținerea dreptului la ajutorul pentru incluziune, persoanele apte de muncă trebuie să efectueze, la solicitarea primarului, diverse activități.
Mai multe detalii despre venitul minim de incluziune, inclusiv valorile ajutoarelor ce-l compun, pot fi găsite aici.
Comentarii articol (1)