Legea nr. 28/2024 a introdus în legislația nostră unele modificări legate de conceptul de „Carte albastră a UE” , adică documentul de identitate, eliberat străinului de către Inspectoratul General pentru Imigrări care atestă dreptul de şedere şi de muncă al acestuia pe teritoriul României în calitate de lucrător înalt calificat. IGI eliberează Cartea albastră străinului căruia i s-a prelungit dreptul de şedere temporară în scop de muncă în calitate de lucrător înalt calificat sau, după caz, i s-a acordat acest drept fără obligativitatea obţinerii unei vize.
Cartea albastră a UE este menționată în OUG nr. 194/2002 de acum zece ani, dar Legea 28/2024 a introdus cu titlu de noutate dreptul la ședere temporară în România în scop de muncă în calitate de lucrător înalt calificat în cadrul unei mobilități.
Legea 28 a stabilit că dreptul de şedere pe termen lung se acordă și posesorilor de Carte albastră a UE care au avut un drept de şedere legală şi continuă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, în ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, ca deținători ai unui drept de şedere ca cercetător, ca student sau ca beneficiar de protecţie internaţională pe teritoriul statelor membre, din care drept de şedere continuă în ultimii doi ani dinaintea datei de depunere a cererii în cauză, ca posesor al Cărţii albastre a UE, pe teritoriul României, dacă îndeplinesc cumulativ anumite condiţii - acestea, de asemenea, ușor modificate (de pildă, solicitanții trebuie să facă dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului minim brut garantat în plată, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, cu excepţia străinilor membri de familie ai cetăţenilor români).
De asemenea, ca urmare a Legii 28, s-a stabilit ca și străinul solicitant al primei Cărţi albastre a UE să poată să solicite reîntregirea familiei pentru soț/soție și copiii minori. Excepțional, reîntregirea familiei poate fi cerută și concomitent cu cererea de emitere a Cărții albastre. S-a mai stabilit, de asemenea, că cererea de prelungire a dreptului de şedere formulată de posesorul Cărţii albastre a UE obţinute într-un alt stat membru, depusă simultan cu cererile de prelungire a dreptului de şedere formulate de membrii de familie ai acestuia, se soluţionează în acelaşi timp.
Legiuitorul a mai modificat, totodată, regulile privind readmisia străinilor care dețin o Carte albastră a UE.
Ce este Blue Card / Cartea albastră a UE? Este un permis de ședere pentru cetățenii din afara UE (non-UE/SEE, mai exact) care doresc să trăiască și să lucreze într-un stat membru al Uniunii pe baza competențelor și calificărilor lor. Acest permis special de ședere a fost introdus pentru a atrage muncitori înalți calificați din afara UE, cu dezideratul de a îmbunătăți competitivitatea și economia în UE. Pentru a fi eligibil pentru Blue Card, un străin trebuie să aibă o ofertă de muncă sau un contract de muncă într-un stat membru UE, pentru o perioadă de cel puțin un an. De asemenea, trebuie să aibă calificări profesionale înalte sau un nivel de studii superioare care să corespundă naturii postului propus. Deținătorii Cărții albastre au dreptul la tratament egal cu cetățenii UE în ceea ce privește condițiile de muncă, educație, recunoașterea calificărilor profesionale și anumite aspecte legate de beneficiile sociale. După o perioadă inițială în statul membru care a emis Cartea albastră, deținătorii pot muta în alt stat membru UE pentru a lucra, sub condiții specifice. Cartea albastră oferă, de asemenea, o cale spre obținerea rezidenței permanente în UE, cu condițiile variind de la un stat membru la altul.Dreptul de ședere temporară în scop de muncă în cadrul unei mobilități
- Străinul care deţine o Carte albastră a UE valabilă, eliberată de un stat membru care aplică integral acquis-ul Schengen, poate intra şi rămâne în România, în vederea desfăşurării unei activităţi economice, pentru o perioadă de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, potrivit recentelor modificări aduse de Legea nr. 28/2024.
- Străinul care deţine o Carte albastră a UE valabilă, eliberată de un stat membru care nu aplică integral acquis-ul Schengen, are dreptul de intrare şi de şedere în scopul desfăşurării unei activităţi economice timp de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile pe baza Cărţii albastre a UE şi a unui document de călătorie valabil, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
activitate economică = o activitate temporară legată direct de interesele comerciale ale angajatorului şi de sarcinile profesionale ale posesorului Cărţii albastre a UE pe baza contractului de muncă în primul stat membru (cel care a emis primul Cartea albastră, permisul ICT sau permisul de şedere în scop de cercetare sau studii), inclusiv participarea la întâlniri de afaceri interne sau externe, participarea la conferinţe sau seminare, negocierea de acorduri comerciale, efectuarea de activităţi de vânzare sau de marketing, explorarea oportunităţilor de afaceri sau participarea la activităţi de instruire şi pregătire |
- După 12 luni de şedere legală în primul stat membru (cel care a emis primul Cartea albastră, permisul ICT sau permisul de şedere în scop de cercetare sau studii) sau după 6 luni de şedere legală în al doilea stat membru, ca posesor de Carte albastră a UE, străinul are dreptul să intre, să îşi stabilească reşedinţa şi să lucreze în România, în vederea ocupării unui loc de muncă înalt calificat, pe baza Cărţii albastre a UE şi a unui document de călătorie valabil, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. În termen de cel mult o lună de la intrarea în România, străinul are obligaţia de a solicita eliberarea unei Cărţi albastre a UE, prevede OUG nr. 194/2002, ca urmare a recentelor modificări.
Acestui străin se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă în calitate de lucrător înalt calificat în cadrul mobilităţii pe termen lung, dacă prezintă:
a) Cartea albastră a UE, valabilă;
b) contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, încheiat pe o durată de cel puţin 6 luni, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut;
c) documentul de recunoaştere a studiilor, eliberat de Ministerul Educaţiei, în condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, sau diploma de studii/certificatul de calificare eliberată/eliberat de unităţi/instituţii de învăţământ acreditate în România, care face dovada calificării din învăţământul superior, atât în cazul profesiilor reglementate, cât şi în cazul profesiilor nereglementate.
Și, în fine, s-a stabilit că dreptul de şedere al posesorului Cărţii albastre a UE nu poate fi anulat sau revocat dacă străinul se mută, în cadrul aceleiaşi mobilităţi, într-un alt stat membru al UE, înainte ca al doilea stat membru UE să ia o decizie cu privire la cererea acestuia de mobilitate pe termen lung.