Directiva europeană pe care Legea nr. 28/2024, in vigoare din 8 martie, o transpune, cu o oarecare întârziere, vizează lucrătorii înalt calificați - e vorba de Directiva (UE) 2021/1883 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate și de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului.
Redefinirea unor concepte
În primul rând, noua lege modifică definiția lucrătorului înalt calificat, astfel că nu se mai impune încadrarea sa pe contract de muncă de cel puțin un an, ci de cel puțin șase luni.
„i) lucrător înalt calificat - străinul încadrat în muncă pe teritoriul României pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin şase luni, încheiat cu un angajator în baza avizului de angajare” , prevede, mai exact, din 8 martie, OG 25/2014.
Și locul de muncă înalt calificat este redefinit: e vorba de locul de muncă al unei persoane care, în scopul exercitării unei activităţi salariate, reale şi efective, în beneficiul sau sub coordonarea altei persoane, este plătită pentru activitatea respectivă şi are calificările profesionale superioare necesare.
Mai departe, calificările profesionale superioare sunt redefinite ca acele calificări atestate prin prezentarea unor calificări dobândite în cadrul învăţământului superior sau prin competenţe profesionale superioare.
- Ce înseamnă calificare dobândită în învățământul superior?
- Ce înseamnă competențe profesionale superioare?
„Prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 5 ani de experienţă profesională de un nivel comparabil cu calificările dobândite în cadrul învăţământului superior şi care sunt relevante pentru profesia sau pentru sectorul specificat în contractul de muncă sau în oferta fermă de angajare”.
„În ceea ce priveşte ocupaţiile aparţinând grupei minore 133 «Conducători în servicii de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor» şi subgrupei majore 25 «Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor», astfel cum acestea sunt stabilite în Clasificarea ocupaţiilor din România, prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de către manageri şi profesionişti în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a unor cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 3 ani de experienţă profesională relevantă în termen de 7 ani înainte de depunerea cererii pentru eliberarea unei Cărţi albastre a UE”.
- Cartea albastră:
În schimb, străinul care deține o Carte albastră a UE, valabilă, eliberată de un stat membru care nu aplică integral acquis-ul Schengen, are dreptul de intrare și de ședere în scopul desfășurării unei activități economice timp de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile pe baza Cărții albastre a UE și a unui document de călătorie valabil, fără a fi necesară obligația deținerii avizului de angajare eliberat în condițiile legislației speciale privind încadrarea în muncă şi detașarea străinilor pe teritoriul României, conform proiectului de lege.
Eliberarea avizului de muncă pentru lucrătorul înalt calificat
În primul rând, vorbim de o înjumătățire a perioadei minime a contractului pe perioadă determinată pentru care angajatorul persoană juridică poate cere un aviz de angajare - șase luni, în loc de un an, cum era până acum prevăzut în OG 25/2014. „Avizul de angajare pentru lucrători înalt calificaţi se eliberează exclusiv angajatorului persoană juridică în vederea încadrării în muncă a unui străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin 6 luni”.
Apoi, pe lângă condițiile generale de solicitare a unui aviz de angajare, despre ale căror modificări am vorbit într-un material anterior, avem modificări și în ceea ce privește condițiile speciale de solicitare a avizelor pentru lucrătorii înalt calificați:
- înjumătățirea salariului minim ce trebuie oferit: din 8 martie, vorbim de un salariu minim cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut;
- condiție nouă: angajatorul să fi depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României.
Cum dovedește angajatorul că a depus aceste diligențe? Depunând următoarele documente:
a) adeverinţa cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 90 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul;
b) dovada publicării prin mijloace de informare în masă din România a unui anunţ pentru ocuparea locului de muncă vacant;
c) copia procesului-verbal întocmit de angajator din care să rezulte efectuarea selecţiei realizate pentru ocuparea locului de muncă vacant, ca urmare a publicării anunţului prevăzut la lit. b).
Perioada maximă cu care poate fi prelungit dreptul de ședere temporară în scop de muncă s-a modificat și ea prin Legea 28/2024: în cazul lucrătorilor înalt calificați, maximul crește la trei ani, în loc de doi.
Comentarii articol (0)