Printre altele, documentul se referă și la consultațiile de care pot beneficia persoanele ce au trecut de vârsta de 40 de ani.
Mai exact, este vorba despre trei pachete de prevenție, care, în funcție de categoria de vârstă, includ, în fiecare an, mai multe consultații și analize de laborator.
Astfel, avem, în primă fază, pachetul anual de prevenție 40+, care permite asiguraților să beneficieze de până la trei consultații pe an, în cadrul cărora se evaluează riscul implicat de stilul de viață și riscul cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), oncologic, de boală cronică de rinichi, cel privind sănătatea mintală, cel privind sănătatea reproducerii ori de melanom malign.
Al doilea pachet de prevenție vizează persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, care sunt deja înregistrate cu boli cronice la medicul de familie. Acestea au dreptul, în baza acestui pachet de prevenție, la cel mult două consultații pe an, în care să fie evaluate atât stilul de viață, cât și riscurile menționate mai sus.
În fine, al treilea pachet anual de prevenție este cel pentru persoanele de peste 60 de ani, care le permite acestora ca, în cadrul a două consultații pe an, să li se evalueze stilul de viață și, pe lângă riscurile amintite anterior, și pe cel de osteoporoză, de incontinență urinară sau de demență.
În ceea ce privește analizele de laborator pentru prevenție, persoanele trecute de 40 de ani pot face:
- hemoleucogramă completă;
- VSH;
- glicemie;
- colesterol seric total;
- LDL colesterol;
- creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe;
- TGO;
- TGP;
- determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU);
- analize pentru femei:
- senologie imagistică;
- TSH, FT4;
- examen Babeș-Papanicolau - la doi ani la femei simptomatice;
- analize pentru bărbați:
- PSA antigenul specific prostatic.
Prin pachetele de prevenție, CNAS vrea să încurajeze persoanele de peste 40 de ani să-și verifice periodic starea sănătății, dar și medicii de familie să acorde activ consultații preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact asupra sănătăţii (stilul de viaţă: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizică, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sănătatea mintală și altele și să intervină asupra riscurilor ce pot fi reduse ori chiar eliminate.
Comentarii articol (2)