Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă a fost înregistrată de curând la Parlament și ar trebui să treacă mai întâi de Senat și apoi de deputați, unde e votul decisiv, ca să aibă șanse de aplicare de la data prevăzută, respectiv 1 septembrie 2024.
Propunerea de față urmărește să atingă trei obiective majore, spun inițiatorii: includerea în COR a aptitudinilor și competențelor necesare fiecărei ocupații, în manieră similară cu ESCO, actualizarea automată a COR cu noile ocupații din ESCO și armonizarea completă a ocupațiilor din COR cu cele din ESCO. Se propune, de asemenea, ca Ministerul Muncii să joace un rol activ în completarea și actualizarea COR și să colaboreze cu Autoritatea Națională pentru Calificări pentru a asigura coerența cu cadrele europene.
„(2) Actualizarea Clasificării ocupaţiilor din România se realizează prin raportare la actualizările Clasificării europene a aptitudinilor/competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor, denumită în continuare ESCO, din oficiu, dar nu mai târziu de 3 luni de la data fiecărei actualizări ESCO, sau la solicitarea celor interesaţi sau în baza unor reglementări speciale, prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, scrie în propunerea recent înregistrată.
COR este actualizat în prezent printr-un proces care necesită inițiativa cetățenilor și este adesea anevoios și birocratic. În februarie 2023, de exemplu, ocupații precum „broker de servicii pentru afaceri” sau „inginer în domeniul securității TIC” au fost adăugate în COR, deși acestea existau deja în ESCO de ceva vreme. ESCO nu doar că listează ocupațiile, dar oferă și detalii privind aptitudinile și competențele necesare pentru fiecare, facilitând astfel recrutarea forței de muncă.
Atenție! Propunerea legislativă NU produce momentan efecte. Aceasta trebuie discutată și supusă la vot în Parlament, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.
Comentarii articol (0)