Motto: "Talentul este cultura cu insolenta", Aristotel
Ai fost chemat la un interviu pentru o companie multinationala, te-ai pregatit din timp, insa nu ai inteles de ce intalnirea va avea loc in cafeneaua unui hotel. Pentru ca marii manageri fac uneori angajari dupa criterii subiective, in locatii mai putin obisnuite. Si cel mai intalnit criteriu subiectiv este talentul.
Initial, razboiul pentru talente a fost in lumea industriei high-tech. "A inceput un nou razboi pentru talente, dar cele mai multe companii nu se obosesc sa-l poarte", spune John J. Sullivan, profesor de management la San Francisco State University si critic al practicilor traditionale de recrutare. Cand o companie de cercetare de afaceri din America a facut un studiu cu manageri seniori in resurse umane, trei sferturi au spus ca prioritatea numarul unu era "atragerea si retinerea talentelor". Peste 4000 de manageri din peste 30 de companii au declarat ca talentul este un criteriu subiectiv, pe care adeseori il aplicau in functie de anumite standarde pe care le vroiau ei.
Revenind la locuri neobisnuite, un manager american, pe nume Homula, si cu 34 angajati pe resurse umane s-au specializat in a descoperi talente in locuri neobisnuite. In aprilie, de exemplu, recrutorii au vizitat cateva mall-uri atent selectate. S-au plimbat printre rafturi, au cumparat una-alta, au comandat de mancare si i-au vanat pe acei angajati si manageri care s-au remarcat prin propria lor energie si prin entuziasmul in relatia cu clientii. "Prea multe companii se focalizeaza pe experienta in industrie atunci cand fac recrutari", spune Homula. "Noi ne orientam spre anumite categorii de oameni, nu spre oameni dintr-o anumita industrie. Am transformat chelneri in excelenti bancheri. Am angajat actori de telenovele si electricieni. Putem sa-i invatam pe oameni finante. Nu-i putem insa invata ce e pasiunea.", adauga managerul.
Ce inseamna insa talentul? Este talentul general si absolut sau circumstantial si specific? Este talentul ceva de moment ori ceva care se dezvolta? Si cum poate fi dezvoltat? Este talentul acelasi lucru cu competenta?
In cartea "The war for talent" conceptul de talent ar putea fi generalizat ca fiind inclinatia spre a performa bine. Si in cadrul companiilor a generat atitudini de genul "angajeaza atitudini, dezvolta tehnici". Dictionarele au tendinta sa defineasca talentul in termeni de "calitate innascuta pronuntata" sau "dotare naturala cu o calitate superioara". Aceste definitii par crude, fiindca sugereaza ca talentul este ceva ce ai sau nu ai.
Dincolo de aceste definitii rigide, talentul va depinde intotdeauna de angajator. Ce ar trebui sa stie managerii este ca nu numai talentul este aducator de beneficii pentru firma, ci experienta isi spune cuvantul de cele mai mute ori.
In plus, iata de ce ar trebui sa tina cont un angajator: forta de munca, forta de planificare, angajare in proiecte, dezvoltare, leadership. Si ceea ce apreciaza cei mai multi manageri este pasiunea. "Mi se pare ca marea provocare, in acelasi timp cea mai usoara, ca si cea mai grea, este sa iti urmezi pasiunea", afirma un manager pe resurse umane.
Comentarii articol (0)