avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Potential litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Potential litigiu de munca

Buna ziua,

Sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata la o companie multinationala.

In urma evaluarii anuale a performantei, am primit calificativul "Insuficient" pe care l-am contestat (nu am semnat nimic pana la acest moment).

Managerul m-a informat ca a solicitat dept. Resurse Umane o evaluare globala, dupa care se va lua o decizie in privinta mea si a pozitiei pe care o ocup.

As vrea sa stiu care pot fi repercursiunile in acest caz. In procedura de lucru interna de resurse umane se mentioneaza ca in astfel de cazuri, ar trebui sa mi se propuna un alt job pentru care sunt potrivita in interiorul companiei, dar e posibil sa se incerce inlaturarea mea, diminuarea salariului, concediere, etc si as vrea sa stiu la ce sa ma astept, ce ar putea face ei cu temei legal.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 12 Ianuarie 2014
Depinde foarte mult ce spune regulamentul intern referitor la evaluarea profesionala; ati putea ataca in scris -la nivelul institutiei-evaluarea respectiva, conform regulamentului respectiv.
Pe de alta parte, Codul muncii prevede ca, daca un salariat este necorespunzator pentru o functie, trebuie sa i se propuna o alta functie corespunzatoare pregatirii sale (daca o astfel de functie exista); daca nu exista functia respectiva, unitatea trebuie sa apeleze la ITM. Oricum salariatul trebuie sa accepte noua functie; daca nu, se poate ajunge, intr-adevar, concedierea! Aceasta, de cele mai multe ori fiind "subiectiva" poate fi atacata -de cele mai multe ori cu succes-in instanta!
mmoceanu a scris:

....
...daca nu exista functia respectiva, unitatea trebuie sa apeleze la ITM. Oricum salariatul trebuie sa accepte noua functie; daca nu, se poate ajunge, intr-adevar, concedierea! ...



1. Ce text de lege prevede asa ceva?

2. Concedierea in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

3. In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante , acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

AJOFM-ul; nu este totuna cu ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)