ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare ANAF
Asociațiile de proprietari nu trebuie să emită facturi către proprietari și nici să le transmită în e-Factura. Sistemul e obligatoriu dacă se derulează activități economice
În contextul în care folosirea e-Factura a devenit obligatorie, de la 1 ianuarie 2024, în relația business to business, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au clarificat recent în ce situații trebuie să folosească sistemul asociațiile de proprietari.
Articolul continuă mai jos
Clarificarea a fost oferită, la solicitarea unui contribuabil, de către Serviciul de asistență al Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara. Răspunsul reprezentanților ANAF poate fi citit integral în
documentul anexat articolului.
Înainte de toate, reprezentanții ANAF spun că
obligația de folosire a sistemului e-Factura intervine în cazul activităților economice derulate de o asociație de proprietari. Astfel, asociațiile trebuie să transmită în sistem, la fel ca firmele, facturile pentru activitățile prin care se exploatează spațiile comune (se consideră că vorbim de o relație B2B).
„Pentru situația în care o asociație de proprietari desfășoară activitate economică din exploatarea spațiilor comune și realizează venituri din prestări de servicii de închiriere, pentru acest gen de operațiuni asociația are calitatea de operator economic în înțelesul OUG 120/2021 (cadrul legal primar al e-Factura - n. red.). Și, în consecință, are obligația de a raporta în sistemul e-Factura tranzacțiile având ca obiect prestarea de servicii în relația cu alt operator economic pe relația business to business”, scrie sursa citată.
Totuși,
în privința refacturărilor, reprezentanții ANAF spun că nu putem vorbi de o activitate în relația business to business, indiferent dacă proprietarii sunt persoane juridice sau nu. Automat, asta înseamnă că pentru refacturări
nu este necesară folosirea sistemului e-Factura.
„Având în vedere că, în cazul de față, facturile de utilități sunt emise pe numele și în contul asociației de proprietari, potrivit contractelor încheiate cu furnizorii/prestatorii de utilități, nu suntem în situația de a considera că recuperarea sumelor de la chiriași persoane juridice face obiectul unor facturi de decontare.În consecință, pentru cheltuielile cu utilitățile furnizate asociației de proprietari și pe care aceasta din urmă le repartizează ulterior proprietarilor potrivit prevederilor Legii 196/2018, asociația de proprietari nu are calitate de operator economic în sensul OUG 120/2021, întrucât nu realizează o activitate economică și nu are obligația de a emite factură pentru aceste cheltuieli. Deci, ca atare, nu are obligații în ce privește sistemul național privind factura electronică e-Factura, chiar dacă proprietar este o persoană juridică”, explică autoritățile.
La o dezbatere organizată în februarie 2024 de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, Mihaela Drăgulin, Director General al Direcției Generale de Asistență pentru Contribuabili din cadrul ANAF, a precizat că situația asociațiilor de proprietari este în atenția autorităților. Totuși, specialista n-a precizat concret dacă asociațiile de proprietari ar urma să fie exceptate în viitor de folosirea sistemului e-Factura.
e-Factura este obligatoriu pentru toate operațiunile derulate în relația B2B începând de la 1 ianuarie 2024, conform Legii 296/2023.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.