În primul rând, cei care acum îndeplinesc atribuții specifice DGAF urmează să fie trecuți de la funcții publice generale la funcții publice specifice. Practic, posturile aferente funcțiilor generale vor fi transformate în posturi aferente funcțiilor specifice prin ordin al Fiscului.
„Numirea personalului Direcției generale antifraudă fiscală, care ocupă funcții publice generale și îndeplinește atribuții specifice acestei activități, în funcțiile publice specifice (...), se va realiza în termen de 30 de zile de la data aprobării statului de funcții al aparatului propriu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, modificat ca urmare a aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Numirea personalului Direcției generale antifraudă fiscală (...) se va realiza prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin transformarea posturilor aferente funcțiilor publice generale ocupate în posturi aferente funcțiilor publice specifice. (...) Personalul care nu îndeplinește atribuții specifice activității Direcției generale antifraudă fiscală se menține în funcțiile publice generale/contractuale în care a fost numit/încadrat”, dispune actul normativ.
Totuși, trecerea pe funcțiile specifice vine la pachet cu condiția ca inspectorii să obțină, până la 1 ianuarie 2025, avizul psihologic și avizul de integritate. În caz contrar (dacă nu se obțin avizele, dacă unul dintre avize este negativ sau dacă ambele avize sunt negative), o să intervină eliberarea lor din funcție.
„Încadrarea personalului cu atribuții specifice activității Direcției generale antifraudă fiscală pe funcții publice specifice de conducere și execuție se realizează în termenele și cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Personalul (...) își menține drepturile salariale de care beneficiază la data încadrării pe funcții publice specifice”, mai este specificat în OUG 23/2024.
În al doilea rând, pentru a putea operaționaliza, la 1 ianuarie 2025, noile unități județene ale DGAF, Fiscul va putea să apeleze inclusiv la concursuri de recrutare pentru a asigura personalul necesar. Mai precis, până la finalul lui 2024 se vor face următoarele eforturi:
- reorganizarea direcțiilor regionale antifraudă fiscală pentru a asigura funcționalitatea și operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene, inclusiv prin redistribuirea personalului de specialitate existent pe județe, precum și prin organizarea procedurilor de recrutare prin concurs a personalului necesar;
- organizarea procedurilor legale pentru dotarea cu autoturisme și bunuri, inclusiv achiziționarea acestora, necesare funcționării structurilor antifraudă teritoriale județene;
- orice alte măsuri necesare, inclusiv proceduri, pentru a asigura funcționarea structurilor județene.
Comentarii articol (0)