ACCES PREMIUM
De ce premium?
Apar din nou funcțiile specifice la DGAF
Inspectorii antifraudă vor trebui să treacă anual de verificări psihologice și de integritate
După doar câțiva ani de la eliminarea lor, Guvernul a decis să reintroducă funcțiile specifice la nivelul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) din cadrul Fiscului. În acest sens, inspectorii antifraudă vor trebui să treacă anual, cel puțin o dată, de verificarea psihologică și de verificarea integrității.
Articolul continuă mai jos
Reapariția funcțiilor publice specifice din cadrul DGAF este prinsă în
OUG 23/2024. Actul normativ urmează să fie pus în aplicare de Executiv în perioada următoare,
în contextul unei reorganizări a activității Fiscului.
„Personalul Direcției generale antifraudă fiscală este compus din funcționari publici, cu funcții publice generale sau specifice, și din personal contractual. Funcțiile publice specifice utilizate în cadrul Agenției pentru Direcția generală antifraudă fiscală sunt funcții publice specifice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector șef direcție antifraudă, inspector șef serviciu antifraudă și funcții publice specifice de execuție din clasa I de inspector antifraudă”, prevede ordonanța.
Astfel, ocuparea posturilor aferente funcțiilor specifice urmează să se facă în conformitate cu prevederile din Codul administrativ (OUG 57/2019) legate de ocuparea funcțiilor publice. Cei care ocupă funcții specifice la DGAF au drepturi și îndatoriri speciale de serviciu, care trebuie stabilite prin statutul finanțistului.
Numirea în funcțiile specializate de inspectori antifraudă urmează să se facă prin ordin al Fiscului. Totodată, la fel se va proceda când vorbim despre modificarea, suspendarea și încetarea raporturilor de serviciu, dar și despre sancționare. Iar inspectorii antifraudă trebuie
să treacă anual de verificări psihologice și de integritate.
„Ocuparea funcțiilor publice specifice (...) se face cu condiția obținerii avizului psihologic și a avizului psihologic de integritate ca urmare a promovării evaluărilor psihologice complexe, precum și a evaluărilor de integritate realizate prin intermediul unităților specializate atestate în condițiile legii. Persoanele care ocupă funcțiile publice specifice (...) sunt supuse anual sau la solicitarea Agenției, dar nu mai mult de două ori într-un an calendaristic, evaluărilor prevăzute (...). Costurile acestor evaluări se suportă din bugetul Agenției”, este precizat în noua ordonanță.
În cazurile în care inspectorii antifraudă nu mai obțin avizele respective la o evaluare periodică, se va dispune
eliberarea lor din funcțiile pe care le dețin.
E bine de știut că OUG 23/2024 prevede că cei care acum îndeplinesc atribuții specifice DGAF
urmează să fie trecuți de la funcții publice generale la funcții publice specifice, însă cu condiția să obțină, până la 1 ianuarie 2025, avizul psihologic și avizul de integritate (altfel intervine eliberarea din funcție). Practic, posturile aferente funcțiilor generale vor fi transformate în posturi aferente funcțiilor specifice prin ordin al Fiscului.
„Numirea personalului Direcției generale antifraudă fiscală, care ocupă funcții publice generale și îndeplinește atribuții specifice acestei activități, în funcțiile publice specifice (...), se va realiza în termen de 30 de zile de la data aprobării statului de funcții al aparatului propriu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, modificat ca urmare a aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. (...) Personalul care nu îndeplinește atribuții specifice activității Direcției generale antifraudă fiscală se menține în funcțiile publice generale/contractuale în care a fost numit/încadrat”, mai scrie în actul normativ.
În altă ordine de idei, inspectorii antifraudă vor beneficia de
ajutor, în cadrul acțiunilor riscante, de la jandarmi sau de la polițiști. Acest lucru se va face la cererea Fiscului și în condițiile stabilite prin protocolul stabilit cu Ministerul Internelor. Iar funcționarilor publici care ocupă funcții de inspectori antifraudă în DGAF li se consideră vechime în specialitatea studiilor absolvite întreaga perioadă în care își desfășoară activitatea în DGAF.
Funcțiile specializate
mai existaseră în DGAF până la începutul anului 2020, atunci când au fost eliminate. La acel moment, autoritățile spuneau că elimină funcțiile specializate tocmai pentru a ocupa posturile mai ușor, dar acum spun că este nevoie, totuși, de oameni cu cunoștințe specializate.
„Pentru a permite îmbunătăţirea principalei structuri de control operativ din cadrul instituţiei în lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale, se impune ca pentru această activitate personalul să fie specializat şi motivat. Personalul din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală este direct implicat în procesul de prevenire şi combatere a actelor şi faptelor de evaziune şi fraudă fiscală.Având în vedere rolul şi importanţa atribuţiilor aferente funcţiilor publice din cadrul acestei structuri, inclusiv considerarea faptului că vizează interesul public, este necesară reintroducerea funcţiei publice specifice la acest nivel, atât pentru personalul de execuţie, cât şi pentru cel de conducere, precum şi gestionarea într-un mod productiv şi eficient a resursei umane, prin organizarea în cadrul direcţiilor regionale antifraudă fiscală a unor structuri teritoriale cu sediul la nivelul judeţelor din aria de activitate a acestora”, scriau inițiatorii măsurii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)