Zilele trecute, DGAF, care face parte din Fisc, a fost reorganizată prin ordonanță de urgență. Printre alte schimbări, s-a numărat și eliminarea din legislație a funcțiilor de inspectori antifraudă.
Însă pur și simplu s-a stabilit ca persoanele care desfășoară controale antifraudă să nu se mai numească inspectori antifraudă, ci să fie funcționari publici. Adică nu mai vorbim de funcții publice cu regim special, ci de funcții publice cu regim general.
De ce? Pentru ca aceste funcții să poată fi ocupate mai ușor decât până acum, nu doar prin concurs. Autoritățile au observat că DGAF avea probleme cu ocuparea posturilor încă de la înființare și că acest lucru îi afecta grav activitatea.
Astfel, controlul antifraudă este făcut de-acum de către funcționarii publici din cadrul DGAF, dar regulile acestui tip de verificare rămân tot cele prevăzute în Codul de procedură fiscală.
Controlul antifraudă se poate face, în esență, pentru constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activități economice determinate. La începerea unui asemenea control, funcționarii publici ai DGAF sunt obligați să se legitimeze.
La finalizarea unui control antifraudă se încheie procese-verbale de control sau acte de control.
Din moment ce acum funcțiile personalului de control pot fi ocupate în mai multe feluri, posturile libere de la DGAF pot fi acoperite mai repede și mai ușor. Asta înseamnă că DGAF va putea dispune de-acum de mai mulți inspectori care să desfășoare controale antifraudă. Prin urmare, sunt șanse ca mai multe companii să fie vizate de acest tip de control în anul 2020.
Controlul antifraudă este doar unul dintre tipurile de verificări ce pot fi făcute de Fisc la contribuabili. Celelalte sunt inspecția fiscală, controlul inopinat, verificarea situației fiscale personale și verificarea documentară.
În altă ordine de idei, redacția noastră a scris recent despre indiciile din activitatea firmelor care pot declanșa controale fiscale, printre care se numără necorelarea informațiilor între diverse documente contabile, desele corecturi la declarațiile fiscale sau fluctuațiile la nivelul obligațiilor fiscale. Totodată, am făcut și o analiză a tendințelor din controalele Fiscului în 2020.
Comentarii articol (0)