Programul Noua Casă 2024 vine cu unele modificări față de anii trecuți, aduse prin Ordinul 141/2024 al ministrului Finanțelor.
Printre acestea, se numără reducerea comisionului de administrare la jumătate față de anii anteriori, de la 0,30% la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției.
De asemenea, onorariile notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a altor acte sunt reduse cu 30%, cu excepții.
Principalul avantaj al programului Noua Casă este avansul de doar 5% pentru proprietățile cu prețuri de până în 70.000 euro, în condițiile în care proprietățile care depășesc acest plafon (dar nu mai mult de 140.000 de euro), necesită un avans de 15%, similar creditelor ipotecare oferite de bănci.
Cine poate accesa programul
Dacă dorești să aplici pentru un credit Noua Casă, trebuie să te încadrezi în una dintre următoarele două situații (va trebui să dai o declarație pe propria răspundere în acest sens):
- nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția nici o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
- deții în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.
Accesând programul, vei primi împrumutul de la banca pe care ai contactat-o și va trebui să dispui de avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită și de o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocată până la rambursarea integrală a creditului și nepurtătoare de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a trei rate de dobândă.
Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale programului.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului și care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant sau coplatitor.
Garantul este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de coproprietar al locuinței achiziționate în cadrul programului, își asumă toate obligațiile și beneficiază de aceleași drepturi ca și beneficiarul. Beneficiarii programului vor trebui să îndeplinească în plus și condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.
Ce locuință poți cumpara prin Prima Casa
Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț și impune cerințe specifice în ceea ce privește avansul minim și procentul maxim de garantare:
- pentru locuințele cu un preț de maxim 70.000 euro, care includ majoritatea locuințelor achiziționate prin program, indiferent dacă sunt noi, vechi sau consolidate, avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%;
- pentru locuințele cu un preț cuprins între 70.001 euro și 140.000 euro, care includ locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, documentele de recepție a lucrărilor de construcție semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare este de 60%;
- programul permite, de asemenea, achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc aceste plafoane, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Ce cheltuieli vei avea
Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă, trebuie să soliciți informații băncii pe care ai ales-o și să fii pregătit financiar pentru următoarele cheltuieli:
- 5% avans, dacă prețul locuinței este sub 70.000 euro;
- 15% avans, dacă prețul este cuprins între 70.001-140.000 euro, calculat în lei la cursul oficial al BNR valabil la data încheierii promisiunilor bilaterale;
- depozitul colateral: reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii;
- dobânda: IRCC plus maxim 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
- comisionul anual de garantare către Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) este de 0,15%, stabilit anual de MFP și calculat la sold.
- pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului;
- pentru cele ce depășesc 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
- alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.
Ce acte sunt necesare
Actele necesare obținerii creditului trebuie depuse la banca pe care ai ales-o. După analizarea documentației de credit, banca va transmite către FNGCIMM solicitarea de garantare prin intermediul unei aplicații web, atașând următoarele documente:
- solicitarea de garantare/solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și, dacă este cazul, promisiunea de garantare;
- copii certificate ale documentului de identitate al beneficiarului/beneficiarilor și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți;
- declarația pe propria răspundere a beneficiarului;
- antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă;
- extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare;
- certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C;
- în cazul acordării unei promisiuni de garantare, se atașează și promisiunea unilaterală de creditare;
- în cazul achiziționării unui imobil care a mai fost finanțat prin programul Noua Casă și pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, se atașează și acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței.
FNGCIMM va analiza dosarul primit de la bancă, iar dacă dacă documentația este completă, va transmite aprobarea către bancă. Ca ultimă etapă, vei semna apoi contractul de credit și contractul de vânzare-cumpărare.
Detalii suplimentare despre programul Noua Casă poți citi și în acest articol. De asemenea, de aici poți accesa ghidul oficial referitor la acest program. Lista băncilor înscrise in programul Noua Casă poate fi accesată aici.
Comentarii articol (0)